Stomacul de sarbatori-indigestiile

Stomacul de sarbatori-indigestiile

Anturajul este cel mai eficient mijloc de stimulare nu numai a voii bune, ci si a chefului de a...

25 Pași simpli pentru a evita boala Alzheimer

25 Pași simpli pentru a evita boala Alzheimer

Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de a-ți pierde mințile pe măsură ce...

Cele mai bune mancaruri anti-imbatrinire

Cele mai bune mancaruri anti-imbatrinire

Cele mai recente studii stiintifice publicate de Men's Health arata cele 40 de alimente care au...

Castravetele

Castravetele

Castravetele nu este numai o legumapotrivita pentru salate simancaruri usoare de vara.Aceasta...

Mini-ghid de sanatate si viata!

Mini-ghid de sanatate si viata!

Este cel mai bun ghid de sanatate care exista! Sanatate 1. Bea multa apa. 2. Ia un mic dejun de...

pneumoniaPneumonia este o infectie serioasã, care afecteazã plãmânii sau, altfel spus, tractul respirator inferior. Ea este cauzatã de bacterii, de virusuri sau, în cazuri mai rare, de paraziti sau de alte microorganisme. Din pãcate însã, în 65% dintre cazuri, microorganismul (bacteria sau virusul) care cauzeazã pneumonia nu este identificat nici dupã testele efectuate. Pneumonia debuteazã, de obicei, când o persoanã inhaleazã particule de aer infectat în plãmâni. În alte cazuri, se dezvoltã în timpul sau dupã o infectie viralã superioarã, cum este o rãcealã sau o gripã. Pneumonia mai poate apãrea si ca o complicatie a unei boli virale, cum ar fi pojarul sau varicela. Pneumonia poate apãrea însã si dacã o persoanã inhaleazã accidental mâncare, vomã sau mucus în plãmâni. Pneumonia poate fi o boalã relativ usoarã. La tinerii sãnãtosi,refacerea dureazã douã-trei sãptãmâni, dar poate dura pânã la sase-opt sãptãmâni sau mai mult la vârstnici sau la cei cu probleme de sãnãtate.

Care este incidenta pneumoniilor?
Pneumonia este a sasea cauzã majorã de moarte în SUA. Aproximativ 4 milioane de oameni fac pneumonie în fiecare an în SUA. Aici nu sunt incluse cazurile contractate într-o institutie de îngrijire medicalã. Dintre cei 4 milioane de bolnavi cu pneumonie, aproximativ 500.000 (cam 12,5%) au nevoie de internare.

Cele mai multe cazuri de pneumonie contractate în comunitate (70%-80%), si nu într-un centru medical, se dezvoltã la oamenii de peste 60 de ani sau la cei care au o altã afectiune medicalã gravã. Pneumonia se poate dezvolta la tineri în timpul sau dupã o boalã respiratorie. Aceasta este cauzatã de obicei de un virus si este mai frecventã în lunile de iarnã. Pneumonia este de obicei mai gravã la copii, vârstnici si persoane cu boli grave.

Simptomele pneumoniilor
Simptomele de pneumonie bacterianã încep de obicei brusc si adesea se dezvoltã în timpul sau dupã o infectie respiratorie superioarã, cum ar fi gripa sau rãceala. Simptomele urmãtoare sunt cele mai frecvente: tuse cu mucus decolorat – sputã din plãmâni; mucusul expectorat din plãmâni poate fi rosiatic, verzui ori sangvinolent; febrã, care poate fi mai putin întâlnitã la vârstnici; frisoane, friguri – un singur episod sau mai multe atacuri; respiratie rapidã si adesea superficialã; durere a pieptului, care se înrãutãteste la tuse sau la inspiratie profundã; cresterea frecventei cardiace; obosealã sau senzatie de slãbiciune. Vârstnicii cu pneumonie pot avea simptome mai usoare, cum ar fi tusea uscatã. Câteodatã nu au febrã. O schimbare în starea mentalã (confuzie sau delir) sau înrãutãtirea unei boli de plãmâni poate fi un semn major de pneumonie la vârstnici.

Simptomele de pneumonie viralã sunt mai putin evidente, mai putin severe si apar gradual. Pneumonia viralã trece adesea neobservatã, pentru cã persoana nu pare bolnavã. Simptomele variazã în functie de vârsta persoanei si de alte probleme de sãnãtate.

Care sunt factorii de risc?
Urmãtorii factori cresc riscul unei persoane de a dezvolta pneumonie dupã o infectie respiratorie superioarã:
o afectiune medicalã gravã, în special boli pulmonare, cum ar fi astmul;
persoanele sub un an sau peste 65 de ani;
folosirea tutunului;
un sistem imunitar slãbit;
o leziune toracicã (fracturã costalã, contuzii pulmonare);
schimbãri în starea mentalã (confuzia sau pierderea constientei), care cresc riscul aspirãrii de mucus, lichide sau mâncare în plãmâni.

Urmãtorii factori de risc pot creste riscul unei persoane de a avea complicatii dupã o pneumonie. Dacã acesti factori de risc sunt prezenti, persoana trebuie spitalizatã pentru tratarea pneumoniei:vârstã de peste 65 de ani; alte boli, în special astm, diabet, insuficientã renalã cronicã, insuficientã cardiacã congestivã si boli cronice de ficat; spitalizare pentru altã afectiune în ultimele 12 luni; inhalarea de material mucos sau continut stomacal în plãmâni;
o stare mentalã alteratã – delir sau dementã;alcoolism;malnutritie.

Când trebuie sa apelati la medic?
Tratamentul medical prompt în pneumonie este important pentru o refacere completã. Apelati la medic imediat dacã:
aveti dureri apãsãtoare de piept, care cresc în intensitate sau apar împreunã cu orice alt simptom cardiac.
aveti dificultãti mari în respiratie;
ati vomitat sau aveti senzatia de lesin când stati în picioare.
Urmãtoarele simptome de pneumonie sunt semne de gravitate:
tuse care produce sputã cu sânge sau sputã de culoare rosiaticã;
febrã cu frisoane;respiratie rapidã, superficialã;respiratie scurtã sau suierãtoare;
durere de piept care se accentueazã la o respiratie profundã si
se asociazã cu alte simptome de pneumonie, cum ar fi respiratia
scurtã, tusea sau febra;
o tuse care are urmãtoarele caracteristici:
produce frecvent sputã galbenã sau verzuie din plãmâni
si dureazã mai mult de douã zile,
apare împreunã cu febrã peste 38o C,
te face sã vomiti frecvent,
dureazã mai mult de patru sãptãmâni.

Cum se trateaza pneumoniile?
De regulã, pneumoniile bacteriene se trateazã cu antibiotice. Acestea se iau de obicei 5-14 zile. Persoanele cu un sistem imunitar slãbit pot lua mai mult timp. Medicul alege tipul de antibiotic, având la dispozitie o mare gamã de sortimente. Îmbunãtãtirile stãrii generale se observã de obicei dupã douã-trei zile. Dacã persoana nu se simte mai rãu în acest timp, tratamentul se mentine cel putin trei zile.
Dacã nu este nici o îmbunãtãtire si simptomele se înrãutãtesc, sunt necesare alte examinãri si probabil schimbarea antibioticului. Pneumonia poate fi cauzatã si de virusuri cum sunt cele care cauzeazã gripa sau varicela. Nu s-a demonstrat eficienta vreunui medicament care sã trateze pneumonia cauzatã de virusul gripei. Pneumonia varicelei este mai rarã si poate fi tratatã cu medicamente antivirale – Aciclovir.

O persoanã cu pneumonie poate avea nevoie de spitalizare dacã:
are peste 65 de ani;

are alte probleme de sãnãtate, cum ar fi boli pulmonare obstructive cronice, insuficientã cardiacã congestivã, astm, diabet, insuficientã renalã cronicã sau boli de ficat cronice; nu poate avea grijã de sine însãsi si nu este capabilã sã comunice modul în care îi evolueazã boala;
are dureri de piept, cauzate de inflamarea foitei pleurale care cãptuseste plãmânii sau de prezenta lichidului în pleure (pleurezie);
tratament ineficient fãcut la domiciliu: febra nu scade sau revine, tusea uscatã începe sã aducã secretii din plãmâni sau respiratia sacadatã se înrãutãteste.

Prevenire
În SUA, infectia cu Streptococcus pneumoniae poate cauza pânã la 60% dintre cazurile de pneumonie bacterianã. Vaccinul antipneumococic poate reduce riscul complicatiilor pneumoniei cauzate de aceastã bacterie. Totusi vaccinul nu asigurã protectie împotriva complicatiilor pneumoniei cauzate de alte forme de
bacterii si virusi. Vaccinul antipneumococic este recomandat pentru persoanele de peste 65 de ani si pentru cei care au un risc crescut de complicatii
ale pneumoniei. De obicei, vârstnicii sãnãtosi au nevoie doar de o dozã pentru o protectie de lungã duratã. Cei cu afectiuni cronice este bine sã facã vaccinul la fiecare cinci-sase ani. Unii medici recomandã ca fiecare persoanã de peste 65 de ani sã facã vaccinul la fiecare cinci ani. De asemenea, vaccinul se recomandã copiilor sub doi ani, în special celor cu un risc crescut de infectie pneumococicã.

Câteva informatii legate de vaccin:
Aproximativ jumãtate din oamenii care au fãcut injectia au o usoarã reactie.
Reactiile severe, anafilactice, sunt rare.
Vaccinul nu poate cauza pneumonie.

Alte vaccinuri pot preveni bolile comune în care pneumonia poate fi o complicatie. Vaccinarea copiilor pentru pojar poate preveni majoritatea cazurilor de pojar. Adultii pot avea nevoie sã fie vaccinati împotriva pojarului, dacã nu au avut boala sau dacã nu au fost vaccinati în copilãrie.
Vaccinarea anualã pentru gripã o poate preveni. Gripa duce adesea la pneumonie, în special la vârstnici si la oamenii care au alte boli cronice. Vaccinul antigripal poate fi fãcut în acelasi timp cu vaccinul pneumococic, dar la celãlalt brat. Vaccinarea pentru varicelã poate preveni cele mai multe cazuri
de pneumonie cauzate de virusul varicelei. Vaccinati-vã dacã aveti peste treisprezece ani si încã nu ati avut varicelã.

Studii recente aratã cã zincul mineral poate reduce riscul de pneumonie la copii. Zincul se aflã în anumite alimente – boabe, cereale – sau se adaugã în suplimente. Rezultatele studiilor pe copii aratã cã adãugarea de zinc în dietã reduce riscul de pneumonie cu 41%.
În SUA se recomandã pentru copii 5 mg de Zn pe zi. Copiii între unu si patru ani ar trebui sã ia 10 mg pe zi.

Tratamentul la domiciliu
Tratamentul la domiciliu este o parte foarte importantã în tratarea pneumoniei. Persoanele cu sistem imunitar slãbit au riscuri mari de complicatii dupã pneumonie. Evitati contactul cu persoanele care au infectii ale tractului respirator, cum ar fi rãceala sau gripa. Dacã nu ati avut pojar sau varicelã, evitati contactul cu cei care ar putea avea aceste infectii. Pneumonia poate fi o complicatie a pojarului sau varicelei, asa cã orice contact cu asemenea
bolnavi care le au poate fi riscant în dezvoltarea pneumoniei. Utilizarea frecventã de antibiotice în prevenirea infectiilor, cum ar fi infectii ale urechilor, contribuie la rãspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor rezistente:
aruncati orice antibiotic nefolosit, expirat; nu luati antibioticele rãmase si nu le oferiti cadou altora; luati toate antibioticele prescrise, chiar dacã vã simtiti mai bine, pentru a face un tratament complet.

Si câteva sfaturi generale:
Încercati sã vã odihniti cât mai mult si sã beti cât mai multe lichide.
Tratati-vã tusea, ca sã vã puteti odihni.
Puteti lua paracetamol sau aspirinã, pentru a reduce febra si a
vã simti mai bine. Evitati însã aspirina, dacã aveti sub 20 de ani.
In multe cazuri, pneumonia este o boalã tratabilã, pe termen
scurt. Totusi pneumoniile frecvente pot fi complicatii serioase, si câteodatã netratabile, ale altor boli cronice.

Vizitatori online

We have 14 guests and no members online

Free Page Rank Tool Inregistrare domenii, webhosting, webdesign Bose pentru muzicieni, Sisteme de muzica WI-FI, Sisteme audio multimedia, Sisteme audio digitale, Casti, Sisteme audio 2.1, Sisteme audio full range, Sisteme Home Cinema, TV HD cu Home Cinema incorporat Ghid de sanatate pentru timisoreni
infoleac, retete, naturiste, informatii, frumuste, corporala, grija, exercitii, fizice, hrana, suflet