racealavirozele respiratoriiFiecare cunoaste din proprie experientã semnele unei rãceli, probabil cea mai comunã si mai cunoscutã boalã. in cursul unui an, putem spune cã se  inregistreazã milioane de cazuri, incidenta fiind mai mare la copii si la tineri care, se stie, au o rezistentã mai micã la infectii si stau mai mult in colectivitãti (scoli, grãdinite etc.).


Dacã unii copii, cu varsta cuprinsã intre 6 si 10 ani, pot face chiar 10-12 rãceli pe an, adultii rãcesc cam de 2-4 ori pe an, existand insã mari variatii la fiecare categorie. Femeile cu varsta cuprinsã intre 20 si 30 de ani rãcesc mai frecvent decat bãrbatii de aceeasi varstã, poate si datoritã contactului mai frecvent cu copiii. Impactul economic al rãcelilor banale este enorm. Centrul National de Statisticã Medicalã din SUA a inregistrat, in 1994, un numãr de 66
de milioane de cazuri care au avut nevoie de asistentã medicalã. Acesti bolnavi au necesitat 24 de milioane de zile de concediu medical plãtit si 20 de milioane de zile absentate de la scoalã.


Cauze
Existã peste 200 de virusuri diferite care se stie cã produc rãceala obisnuitã. Din pãcate insã, intre 30 si 50% dintre cazurile de rãcealã sunt determinate de virusuri neidentificate.


Vremea rece produce neaparat raceala?
Foarte multe persoane sunt convinse cã rãceala apare in urma expunerii la frig sau atunci cand copiii umblã cu capul descoperit. Studiile au arãtat cã asemenea circumstante influenteazã nesemnificativ aparitia rãcelii. Susceptibilitatea la rãcealã creste insã in cazul stresului prelungit, al bolilor alergice care afecteazã mucoasa nazalã si prezenta de polipi nazali.


Simptomele racelii
Simptomele rãcelii comune incep de obicei la 2-3 zile de la infectie si se manifestã prin: infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, respiratie dificilã pe nas, strãnut, dureri de gat sau inrosirea acestuia, uneori tuse, dureri de cap si febrã. Aceste simptome dureazã intre 2 si 14 zile, dar peste douã treimi dintre bolnavi se vindecã in cel mult o sãptãmanã. Dacã simptomele dureazã mai mult de douã sãptãmani, de obicei este consecinta
unei alergii, nu doar a unei rãceli banale. Uneori insã rãceala se poate asocia sau complica cu o infectie bacterianã a gatului (amigdalelor) sau a sinusurilor, situatii in care apar febra mai ridicatã, dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, secretii de la nivelul gatului, eliminate prin tuse. Aceastã situatie necesitã o atentie medicalã mai deosebitã.


Ce se intampla in organism?
Virusurile cauzeazã infectia prin atacarea sistemului complex de apãrare a organismului. Prima linie de apãrare a acestuia este mucusul produs de mucoasele de la nivelul nasului si al gatului. Acest mucus retine particulele pe care noi le inhalãm: polen, praf, bacterii, virusuri. Cand un virus penetreazã aceastã mucoasã si pãtrunde intr-o celulã, aici el se multiplicã, apãrand noi si noi virusuri care invadeazã celulele din jur.
Simptomele rãcelii sunt, de fapt, rezultatul rãspunsului imun al organismului la invazia viralã. Celulele infectate trimit semnale care activeazã globulele albe din sange, specializate. Acestea ajung rapid la locul infectiei si eliminã o serie de substante chimice, cum ar fi kininele. Aceste substante produc simptomele rãcelii prin ruptura membranelor celulelor, pierderea de lichid din capilarele sanguine si vasele limfatice, cresterea productiei de mucus.


Cum se transmite raceala?
in functie de tipul virusului, acesta se transmite pe diferite cãi: prin contactul secretiilor respiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjurãtoare, urmat de atingerea ochilor sau a nasului; inhaland particule relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer pentru scurt timp;
inhaland picãturi suspendate in aer, care plutesc acolo un timp mai indelungat.


Studiile de epidemiologie au arãtat cã riscul de transmitere a infectiei de la un bolnav este intre ziua a doua si a patra de la contactarea acesteia, cand nivelul virusului in secretii este cel mai ridicat.


Prevenire
Spãlarea mainilor este cea mai simplã si mai eficientã metodã de a indepãrta cea mai mare parte a virusurilor. Nu atingeti nasul si ochii altora! Persoanele rãcite trebuie sã strãnute sau sã tuseascã in propria batistã. in perioada de maximã contagiozitate este de preferat sederea acasã. Evitati aglomeratiile! intrucat unele virusuri pot supravietui panã la trei ore in afara organismului, pe obiecte sau pe piele, spãlarea acestor suprafete cu substante  dezinfectante previne transmiterea infectiei.


Exista un vaccin impotriva racelii?
Dezvoltarea unui vaccin care sã poatã preveni rãceala obisnuitã a ajuns intr-un impas, intrucat existã, asa cum spuneam la inceput, un numãr foarte mare de virusuri. Fiecare virus contine propriul antigen, substantã care induce formarea din partea organismului a unor proteine specifice de apãrare, numite anticorpi. Panã cand nu vor putea fi combinate aceste antigene intr-un singur vaccin, el practic nu va fi eficient. in plus, si structura aceluiasi virus poate fi diferitã de la un an la altul.


Tratament
Pentru cazurile necomplicate, este necesar doar tratamentul simptomatic: repaus la pat, aport crescut de lichide, gargarã cu apã caldã cu sare, aspirinã sau paracetamol pentru febrã si pentru durerile de cap. Unele studii recente au demonstrat insã riscul aparitiei asa-numitului sindrom Reye dupã consum exagerat de aspirinã. Desi apare rar, de obicei la copiii intre trei si doisprezece ani, el afecteazã toate organele, indeosebi creierul si ficatul. Academia
Americanã de Pediatrie recomandã sã nu se administreze aspirinã la copiii sub zece ani atunci cand acestia au o boalã viralã. Antibioticele nu sunt necesare, intrucat ele nu distrug virusurile. Ele sunt utile numai in cazul unor complicatii bacteriene, cum ar fi sinuzita sau infectii ale gatului. Folosirea antibioticelor in scop preventiv sau pentru orice eventualitate nu previne aceste complicatii.


Vitamina C are vreun rol protectiv?
Multi sunt convinsi cã, dacã iau cantitãti mari de vitamina C, vor fi mai feriti de a rãci. Din pãcate, toate studiile efectuate nu au confirmat in mod clar aceastã ipotezã, ea putand doar reduce severitatea simptomelor. Mai mult, dacã se ia vitamina C un timp indelungat, poate deveni periculos. Prea multã vitaminã C poate produce diaree severã, periculoasã indeosebi pentru cei in varstã si pentru copiii mici. De asemenea, vitamina C distorsioneazã anumite teste de laborator: glucoza in urinã si sange, testele de coagulare a sangelui. Inhalarea de aburi este de multã vreme propusã pentru tratamentul rãcelii, cresterea temperaturii la nivelul mucoasei nazale, inhiband multiplicarea virusurilor. Acest fapt nu este valabil insã decat pentru o anumitã categorie, destul de restransã, de virusuri. Avantajul clar al acestei metode este acela cã reduce congestia nazalã si intensitatea simptomelor asociate rãcelii.
Poate cã veti reusi, sau poate nu, sã scãpati de rãcealã anul acesta. Cel putin incercati sã o transmiteti la cat mai putini prieteni.


Semne ale bolilor

Sanatatea se citeste pe fata omului Acum trei ani am gasit o imagine cu bolile care pot fi citite pe chipul omului.M-a uimit o doctorita din Sanatoriul Morsin din Ucraina, care numai privind la mine…
Continuare >
mituri alimentare

sapte mituri alimentare…

Am fost invatati ca apa cu bule nu este sanatoasa si cartofii ingrasa. Specialistii in nutritie contrazic aceste mituri, potrivitFilename not specified.femeia.ro. Cartofii ingrasa - FALS. Cartofii nu…
Continuare >
viata sexuala

Cum stai cu... viata…

Chiar daca este buna, nu ar putea fi mai buna? Afla cum poti obtine maxima implinire… cuplu, viata sexuala Unii o fac des, altii rar, iar altii mai deloc. Sunt oameni care ar face asta non stop, dar…
Continuare >