Un pahar de bors pe zi trateaza toate bolile de ficat si de plamini, hipertensiunea si anemia


Borsul nu e doar ciorba acra, atit de apreciata prin unele parti ale tarii, ci si o licoare sanatoasa, rezultata din fermentarea taritelor de griu. Occidentalii nu prea stiu de acest preparat naturist, dar romanii si rusii il folosesc si-i cunosc virtutile curative. A aparut ca o varianta a unei vechi bauturi rusesti, cvasul. Borsul nu are alcool si dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grasime fiind neglijabile. Lichidul galbui, acrisor este tonic natural si leac pentru multe boli. Cura cu bors are rol purificator al organismului si de ameliorare sau chiar vindecare a unor afectiuni. Sa invatam sa preparam bors acasa si sa-i cunoastem indicatiile terapeutice.


Un leac romanesc


Borsul sau zeama rezultata din macerarea taritelor de griu contine minerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate. Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime. taranii romani pretuiesc acest lichid atit de mult incit talentul de gospodina al femeilor se apreciaza in functie de cit de bine stiu sa prepare borsul. in Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacimurile sint clatite cu bors si apoi binecuvintate, semn ca borsul este si un dezinfectant. in credinta populara, ii scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mincare.


Pentru anemie, bronsita si mahmureala


Borsului i s-a dus vestea ca e cel mai bun leac la mahmureala. intr-adevar, inlatura simptomele intoxicatiei cu alcool, ameteala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzatia de voma. Se bea un litru de bors. in cazurile de indigestie si de voma, un pahar de bors baut inainte de masa poate fi de ajutor. Se spune ca persoanele care beau zilnic bors mult, se lecuiesc de alcool. Mai ales dupa mese copioase, preparatele cu bors sint binevenite. Borsul contribuie si la eliminarea toxinelor din organism. Este eficient si in curele de slabire, deoarece stimuleaza digestia si arderea grasimilor. Pe linga aceste beneficii, poate fi si un adjuvant in cazul bolilor respiratorii precum bronsita, astmul si sinuzita. in cazuri de anemie, functioneaza ca tonic extrem de eficient, prin mineralele si vitaminele continute. Cura cu bors pentru revigorarea organismului dureaza 20 de zile, timp in care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronsita, astm, sinuzita), se beau doua cani. Cura ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preintimpina agravarile si recidivele. Se fac cure de cite trei saptamini. Ca adjuvant in tuberculoza, borsul se bea in fiecare zi, cite o jumatate de litru, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.


Previne infarctul si cancerul de colon


Se stie ca borsul elimina toxinele din organism, fiind recomandat in diete de slabit. Se poate bea cite o cana de bors (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de doua ori pe an, toamna si primavara. Terapia se recomanda persoanelor cu diabet, artrita, guta si cu probleme reumatice, hepatice si renale. Pentru oboseala cronica, se bea un sfert de litru de bors dintr-o data, ca sistemul nervos sa se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat si de fiere, fitoterapia recomanda bors, deoarece curata si fortifica organele interne. Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, cite o cana cu bors in care se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin. Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu bors, baut inainte de a minca. Persoanele care au afectiuni pulmonare se refac mai repede daca, in loc de apa, consuma in fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita). Aceasta bautura se indulceste cu miere si se bea inaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel putin doua luni. in cazuri grave, terapia se poate prelungi inca doua saptamini. De asemenea, borsul scade tensiunea si reduce colesterolul, curata rinichii previne tromboza si infarctul, iar ultimele studii arata ca este anticancerigen, luptind cu cancerul de colon. Este folositor in boli cardiace, insomnii sau dupa un efort fizic sau intelectual. Singurele restrictii sint in caz de ulcer gastro-duodenal si gastrita.


Bun in cure de slabire si pentru frumusete


Curele cu bors sint eficiente daca dureaza trei saptamani. Este indicat ca borsul sa se bea cu un sfert de ora inainte de masa. Daca vrem sa slabim, se creste progresiv numarul canilor, pina la 7. Borsul poate fi baut si nediluat, insa are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suporta mirosul. Pentru a-i rafina si imbunatati gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfecla de zahar sau zer. Cura interna este recomandata in: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice si fosfatice), tuberculoza, intoxicatii cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin. Extern, se pot face spalaturi cu bors in ulcere cutanate, degeraturi sau uscaciuni ale pielii.
in cosmetica, borsul face tenul catifelat. Se tamponeaza pielea cu vata inmuiata in bors sau se foloseste in prepararea mastilor cosmetice. inmoaie mai ales pielea uscata. Efectul borsului este salutar pentru ten in perioadele reci sau cu vint puternic. Specialistii in geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat ca borsul favorizeaza absorbtia in intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul si aurul, dar si a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.


Borsul de acasa


Nutritionistii nu recomanda borsul industrial, de cumparat. Acesta contine aditivi alimentari care dau un gust bun mincarii, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun bors este cel preparat acasa. Avem nevoie de 1 kg tarite de griu, 200 g malai, 200 g de husti (tarite folosite de la alt bors) sau 20 g de drojdie de bere, o mina de frunze de visin, marar sau leustean verde sau uscat. Taritele se amesteca bine cu malaiul si cu hustile. Se adauga 0,5-1 l de apa calduta. Plamada se lasa la dospit timp de 20-30 minute. Se adauga frunzele de visin si mararul. Se toarna 9 l de apa calda, se acopera vasul cu un tifon si se lasa deoparte, la temperatura camerei, pentru una-doua zile. La inceput, se amesteca de citeva ori cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a acrit, se filtreaza, se pune in sticle si se pastreaza la frigider. Vasul in care se prepara borsul trebuie sa fie foarte curat si nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire creste pina la 3-4 zile.


stiati ca?


- in loc de tarite de griu se pot folosi citeva felii de piine neagra (300g). in acest caz se pune mai mult malai. Cam 300g malai la 300g piine neagra. in rest, reteta este aceeasi. in varianta cu piine neagra, borsul se va acri in 5-6 zile.
- Cind se prepara borsul vara, in ultima zi de fermentare, se pot adauga in vas ierburi aromate si frunze de legume: patrunjel, telina, leustean. Plantele nu se adauga mai repede, ci numai in ultima zi, pentru a da maximum de aroma.
- Borsul se adauga in ciorbe numai dupa ce a fost fiert in prealabil si dupa ce legumele si carnea din ciorbe au fiert.
- Prin partile Ardealului, exista o superstitie care spune ca borsul se acreste numai daca e pus marti sau joi, iar cel care il prepara trebuie sa traga de par pe cineva, caci numai asa se acreste borsul.
- Amestecat cu un strop de miere, borsul devine o bautura racoritoare excelenta, preferata si de copii.


Bors de sfecla rosie


• Pentru toate problemele de ficat si de fiere, e bun borsul de sfecla rosie. Avem nevoie de 1 kg de sfecla rosie, o legatura de patrunjel, una de marar, una de leustean, o capatina de usturoi, o lingurita de drojdie sau o mina de malai. Toate se pun la borcan, se toarna deasupra apa si se lasa la macerat. Cind lichidul este acrit, se strecoara si se reumple cu apa borcanul. Borsul care rezulta a doua oara este mai slab, dar inca bun. Din prima strecurare, se beau doua pahare pe zi, din a doua, cite patru pahare pe zi. Este foarte util bolnavilor de hepatita. Actioneaza ca depurativ general, fortifiant, regenerator al singelui.


memoria3jpg

Memoria

Problemele de memorie sunt frustrante.Problemele de memorie sint, fara indoiala, unele dintre cele mai frustrante. Ritmul accelerat al vietii cotidiene ne cere sa memoram o multime de informatii.…
Continuare >

Gastroenterologie

Gastroenterologia este specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, depistarea, diagnosticarea si tratarea bolilor tubului digestiv si ale organelor anexe. Termenul de gastroenterologie…
Continuare >
smochine

Stiati ca...Smochinele

- Smochinele au cel mai mare continut de fibre dietetice dintre toate fructele, alunele sau vegetalele uzuale. Continutul de fibra dietetica este cu 40% mai mare decat al pielitei stafidelor. -…
Continuare >