indigestiileAnturajul este cel mai eficient mijloc de stimulare nu numai a voii bune, ci si a chefului de a manca si de a bea. Sociabilitatea fiecãruia se manifestã de multe ori in fata unei mese incãrcate, care ne bucurã doar simturile, dar intristeazã multe dintre organele noastre interne. si pentru cã nu pot vorbi, ele reactioneazã in felul lor. Atentie! Vine Pastele! Vine Crãciunul sau oricare altã sãrbãtoare sau prilej de masã festivã! Rãmaneti prieten cu stomacul dumneavoastrã!


O butadã medicalã cu orientare mult prea tolerantã spune cã fiecare bolnav are dreptul la un Paste si la un Crãciun. Viata cotidianã, si prin ea alimentatia cotidianã, cunoaste intermitent momente festive, prilejuite de anumite aniversãri sau sãrbãtori, cu caracter individual sau colectiv. Din punctul de vedere al sãrbãtorilor religioase, cei mai multi dintre noi evoluãm intre cele douã mari evenimente crestine: Crãciunul si Pastele. Desi ele sunt precedate
de o perioadã de post, aceste douã sãrbãtori pun deseori la grea incercare aparatul digestiv, incepand cu stomacul, intestinul subtire si gros, nefiind insã crutate nici ficatul, vezicula biliarã si pancreasul. Nu intamplãtor, in aceste perioade, la camerele de gardã ale spitalelor se inregistreazã cele mai multe cazuri de suferinte diges-tive. Sã le trecem in revistã pe cele mai frecvente.


Enterocolita acuta
Enterocolita acutã, asociatã deseori si cu suferinta stomacului (gastroenterocolita acutã), este produsã de anumite bacterii (de obicei salmonele) transmise pe cãi alimentare. Neplãcerea apare mai ales atunci cand aceste alimente (mai frecvent fructele crude, legumele bogate in celulozã, laptele, mancãrurile grase) sunt consumate in cantitãti excesive, iar secretiile digestive sunt insuficiente cantitativ sau calitativ pentru a le digera. in plus, prin
consumul excesiv de lichide, chiar secretiile deja existente sunt diluate, devenind astfel aproape inactive. Boala se manifestã prin dureri abdominale intermitente, sub formã de crampe, senzatie de plenitudine gastricã si diaree.
Formele simple de gastroenterocolite se vindecã prin repaus la pat, aplicatii calde pe abdomen si regim alimentar. in prima zi se poate consuma ceai de sunãtoare, supã de legume, zeamã de orez. Din a doua zi, se introduc pastele fãinoase cu branzã de vaci, iar din a treia zi se trece progresiv la regimul obisnuit, evitand cateva zile laptele si cruditãtile. Cazurile mai grave necesitã tratament medicamentos.


Rolul dietei in tratamentul enterocolitei acute (diareei)
Dacã boala deja s-a instalat, in prima zi regimul trebuie sã fie bogat in lichide, in doze mici si repetate, cu adaos de sare si glucozã sau zahãr (2,5%). Regimul este format din ceai de sunãtoare, supe de orez sau de zarzavat. Aceste lichide trebuie sã compenseze ceea ce se pierde prin diaree si vãrsãturi. Este necesar sã fie evitate sucurile si fructele citrice, cafeaua si bãuturile calde. in ziua a doua se introduc in dietã pastele fãinoase cu branzã
de vaci, orez fiert, cartofi fierti si morcovi. Evitati mancãrurile grase, fructele cu pielitã sau cu seminte, salata verde, telina, alunele. De asemenea se exclud din alimentatie: laptele, fasolea uscatã, varza si alte legume cu multã celulozã, sosurile, prãjelile si alcoolul. Din a treia zi se revine progresiv la alimentatia normalã, evitand douã-trei sãptãmani cruditãtile si laptele. Se poate utiliza, timp de una-douã zile, dieta de mere (mere
proaspete, date pe rãzãtoare). Se mai pot consuma ceaiuri calde (de mentã, de musetel) si apã de orez. in cazul unei diarei mai severe, mai ales la copii, este necesarã o rehidratare oralã. Pentru aceasta, Organizatia Mondialã
a Sãnãtãtii recomandã prepararea urmãtorului amestec (care se poate face si acasã):


½ linguritã de sare de bucãtãrie
1 linguritã de bicarbonat de sodiu
½ linguritã de clorurã de potasiu
3 linguri de zahãr


Toate acestea se amestecã intr-un litru de apã fiartã. Din aceastã solutie, copilul va bea 50 ml pe orã, iar dacã nu vomitã, cantitatea se mãreste la 100 ml pe orã. Administrarea acestei solutii va compensa, intr-o anumitã mãsurã, pierderile de lichide si sãruri minerale prin diaree si vomã.


Dischinezia biliara
Dischineziile biliare sunt tulburãri care apar in evacuarea bilei din vezicula biliarã. Ele sunt favorizate de abateri de la regimul alimentar, prin consum exagerat de grãsimi, sosuri, ouã. Se manifestã prin dureri apãrute dupã o masã copioasã, localizate in zona ficatului, asociate cu scaune diareice, greturi, vãrsãturi. Este evident faptul cã indeosebi persoanele cu suferinte biliare trebuie sã consume alimente usor digerabile, neiritante, fãrã exces de condimente. Vor fi evitate acele alimente care suprasolicitã vezicula biliarã: prãjelile, grãsimile, ouãle, maioneza, prãjiturile cu ciocolatã, alcoolul si cafeaua. La nevoie, un antispastic de tipul papaverinei sau scobutilului poate ameliora simptomele.


Rolul dietei in dischineziile biliare
Pentru stimularea evacuãrii bilei, se poate face o curã cu un ulei vegetal rafinat (ulei de mãsline, de preferat). Dimineata, pe nemancate, bolnavul ia trei linguri de ulei, dupã care va sta culcat pe partea dreaptã douãzeci de minute. Cura se face douã sãptãmani intr-o lunã, timp de trei luni consecutiv. Bolnavul va consuma alimente care stimuleazã contractiile veziculei biliare, cum sunt: untul, ouãle moi, smantana, untdelemnul.
Sunt relativ bine tolerate, de obicei, laptele si branzeturile. Se vor evita carnea, mai ales cea grasã, si fructele grase (nucile, migdalele, alunele).


Pancreatita acuta
Pancreatitele acute sunt inflamatii ale pancreasului. Ele sunt boli foarte grave, unele amenintand chiar viata. Dupã litiaza biliarã, a doua cauzã ca frecventã, incriminatã in producerea acestei boli, este consumul de alcool, prin efectul sãu toxic asupra pancreasului. De aceea, atentie cate pahare ciocniti la mesele festive! Crizele de pancreatitã acutã se declanseazã, de regulã, in plinã sãnãtate, debutand brusc la obezi, marii gurmanzi, dupã un exces
alimentar si alcoolic, prin dureri extrem de intense, localizate in partea de sus a abdomenului. Unii bolnavi au mai prezentat asemenea crize si in trecut, dar de o intensitate mai redusã si care au fost, de cele mai multe ori, neobservate. Tratamentul bolii este complex si se realizeazã numai la spital.


Pancreatita cronica
Pancreatitele cronice reprezintã o pierdere progresivã a functionalitãtii pancreasului, in urma unor episoade repetate de pancreatitã acutã, de intensitate redusã. si in acest caz, consumul de alcool este factorul favorizant major. Practic, orice persoanã care consumã zilnic o cantitate chiar redusã de alcool va face, in decurs de cinci-opt ani, pancreatitã cronicã. Crizele dureroase, specifice acestei boli, sunt si ele precipitate
de alcool, de pranzurile consistente si sunt insotite de balonare, greturi si vãrsãturi. in asemenea situatii este utilã corectarea deficitului de enzime pancreatice, la mese, cu diverse extracte concentrate de pancreas (Triferment, Festal, Zymogen).
 
Rolul dietei in pancreatita cronica
in perioada de crizã bolnavul trebuie sã posteascã, ingerand numai apã panã la disparitia simptomelor majore. Aportul de lichide este esential, deoarece bolnavul pierde o mare cantitate de lichide prin migrarea apei in organism, dintr-un spatiu intr-altul, fãrã ca pierderile sã fie evidentiate prin eliminãri la exterior. Dupã trecerea fazei acute, se recomandã o dietã usoarã (ceai, paine prãjitã, mucilagii), divizatã in cinci pranzuri mici. Ratia de grãsimi va fi
diminuatã la cel mult 25g/zi sub forma grãsimilor emulsionate, din cauza deficitului de enzime pancreatice. De asemenea, trebuie evitati factorii care stimuleazã secretia gastricã si pancreaticã (supraalimentatie, alimente care contin
cofeinã, condimentele, produsele care contin otet). Aportul glucidic trebuie de asemenea redus, evitand toate produsele zaharoase, siropurile, prãjiturile si oricare alte deserturi. Fructele foarte dulci, ca strugurii, smochinele, curmalele, sunt ali- mente concentrate, care trebuie evitate un an de la inceperea dietei, dupã care pot fi introduse progresiv. Laptele poate induce hipoglicemie prin continutul sãu de leucinã. Cerealele rafinate, incluzand painea albã, macaroanele, orezul, trebuie inlocuite cu produse integrale. Trebuie evitate, de asemenea, toate bãuturile rãcoritoare cu continut ridicat de zahãr sau inlocuitori, utilizand in locul lor fructe proaspete.


Din cauza asocierii frecvente a pancreatitei cu hipertri-gliceri-demia, privitã in ansamblu, dieta trebuie sã fie hiperproteicã, cu o cantitate moderatã de hidrati de carbon si hipolipidicã. Toate aceste situatii neplãcute din punct de vedere digestiv au o cauzã comunã: excesul alimentar, stropit din abundentã cu alcool, si au un remediu comun: cumpãtarea. in mod practic, cei mai multi dintre pacientii cu asemenea boli stiu deja categoriile de alimente pe care organismul lor le agreeazã, precum si care sunt acele alimente fatã de care organismul protesteazã. Stomacul de sãrbãtoare nu este o boalã in sensul medical al cuvantului. El este doar un termen generic, menit a desemna cã si
atunci cand iti este bine… iti poate fi rãu. si ce poate fi mai neplãcut decat sã vezi bucuria de pe fata comesenilor, prin contrast cu suferinta abdominalã proprie. Stã in puterea fiecãruia sã aleagã constient ce si cat sã mãnance,
ce si cat sã bea, in asa fel incat stomacul de sãrbãtoare sã se potriveascã cu atmosfera de sãrbãtoare.


De ce nu-mi vii?

Mihai EminescuDe ce nu-mi vii? Vezi, randunelele se duc,Se scutur frunzele de nuc,S-aseaza bruma peste vii -De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii? O, vino iar in al meu brat,Sa te privesc cu mult nesat,Sa…
Continuare >
ten stralucitor

Ten stralucitor - chiar…

Indiferent de problemele pe care le are tenul tau, exista numeroase produse cosmetice si tratamente intensive care te vor ajuta sa-i redai stralucirea. Iata cateva trucuri... verificate! Primul lucru…
Continuare >
bobul

Bobul

Substante active importante:Saruri minerale (pe baza de calciu, fier,natriu,magneziu potasiu), protide, glucide, vitamine. in bob se gasesc proteine (in proportie de 25%), hidrati de carbon (50% –…
Continuare >