examinare saniExista o masura preventiva pe care o poti practica pentru sanatatea ta! Ai la indemana acest ghid practic care te va lamuri despre importanta examinarii sanilor, cand este momentul cel mai potrivit pentru o autoexaminare si cum se face aceasta. Sanul este alcatuit din glande, pori secretori, tesut lipidic si muschi. Cei din urma dau forma sanului. Sanul contine un mare numar de glande ce produc laptele si canale conductoare ce se temina cu mamelonul. Acolo este produs laptele mamar. Divizand  sanul in 4, observam ca majoritatea conductorilor se gasesc in jumatatea de sus (in apropierea axilei). Acolo se dezvolta majoritatea celulelor maligne (in proportie de 50%).

De ce sa efectuam examinarea sanilor?
Deoarece odata cu autoexaminarea incepem sa aflam constitutia fiziologica a sanului si putem astfel sa descoperim orice anomalie ar aparea. 95% din cazurile de cancer la san pot fi evitate daca este depistat la timp.

Federatiile internationale de medici sugereaza ca autoexaminarea sa inceapa in jurul varstei de 20 de ani. Este cunoscut ca una din 10 femei poate sa prezinte (simptome de) cancer de san la un moment dat in viata ei, mai ales intre 40 si 65 de ani.

Cand sa efectuam autoexaminarea?
Trebuie sa palpezi sanii o data pe luna, astfel incat sa devina un obicei. De preferinta cu o saptamana inainte de menstruatie, intrucat volumul fiziologic pe care il capata sanii datorita hormonilor se reduce atunci (la menstruatie sanii sunt umflati si dor). Sa nu uitam ca si la barbati poate aparea cancerul de san, dar in procentaj mult mai mic.

Cum sa efectuam autoexaminarea?
Posteaza-te in fata unei oglinzi si observa sanii intai cu mainile jos, apoi cu mainile pe solduri (aceasta pozitie contracta muschii toracelui), iar apoi cu minile intinse in sus, deasupra capului. Priveste-ti sanii pentru a observa:

- diferente intre ei, diferente de marime, de forma si conturul fiecarui san (marime, volum, orientarea catre interior a mamelonului);
- pielea, pentru a observa contuzii, protuberante, eczeme.

PALPARE I
- Trebuie sa se realizeze in timp ce stai intinsa, deoarece in aceasta pozitie muschii sunt relaxati si astfel este facilitata palparea. Daca examinezi intai sanul drept trebuie sa pui o pernuta sub umarul drept, iar bratul sa-l indoi sub cap, la nivelul gatului. In continuare, cu cele trei degete din mijloc unite  si cu palma mainii stangi efectueaza miscari ciclice in jurul sanului, in forma de spirala, catre centrul sanului, apasand usor dar stabil cu varfurile degetelor, in sensul acelor de ceasornic.

PALPARE II
- Apoi fa miscari verticale, parcurgand in intregime sanul cu mana in sus si in jos.Continua sa faci miscari centrifuge si centripete, acoperind tot sanul.

PALPARE III
- Ramanand in aceeasi pozitie, trebuie sa palpezi si axila corespunzat oare sanului, pentru a observa aparitia unor eventuale umflaturi. Pentru aceasta parcurge cu mana toata suprafata axilei, facand miscari circulare in toate directiile, apasand zona putin mai tare decat in cazul sanului.

PALPARE IV
- Tot in aceeasi pozitie, apasa putin mamelonul intre aratator si degetul mare.
Fii atenta daca exista secretie de lichid si daca exista simfiza sau orientarea catre interior a mamelonului.

Ce trebuie sa faci daca exista anomalii?
Daca observi zone tari sau vreo scurgere din sfarc sau vreo modificare a pielii sanului sau a mamelonului, nu te speria, deoarece poate fi vorba despre un caz benign. Insa, oricum ar trebui sa te sfatuiesti cu terapeutul tau pentru a stabili un diagnostic si pentru a te indruma catre un specialist, daca este nevoie.

Factorii de risc:
- menstruatie prematura (inainte de varsta de 12 ani);
- menopauza intarziata (dupa 55 ani);
- femei fara copii sau nasterea primului copil dupa 30 ani;
- stres;
- expunere la radiatii;
- viata sedentara;
- alimentatie bogata in grasimi;
- consum ridicat de alcool (peste 3 pahare pe saptamana);
- fumatul;
- dureri ale sanilor (chisturi);
- terapie cu hormoni (sub cercetare);
- cancer de san prezent la mama, fiica sau sora, inainte de menopauza;
- cancer de san la bunica, matusi, verisoare;
- utilizarea de anticonceptionale (sub cercetare).


Cum sa-ti impaturesti…

Cum sa-ti impaturesti hainele in cateva secunde
Continuare >

Istoric

Transfuziile de sange au o istorie foarte veche (pana in 1918 nu putem vorbi cu adevarat de transfuzie; e ceva ce putem numi "donare de sange"): ele sunt mentionate in istoria Egiptului antic și in…
Continuare >

Neonatologia

Neonatologia este specialitatea medicala care se ocupa cu studiul nou-nascutului sanatos, cu depistarea, diagnosticarea si tratarea bolilor specifice acestei grupe de varsta, precum si cu ingrijirea…
Continuare >