ficatPutin  mai mare decat o carte obisnuita, ficatul nostru minunat  stie totusi sa realizeze simultan mai multe operatii si  reactii chimice decat ar fi capabile cele mai moderne si mai  mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Actiunile  biologice ale ficatului, ca si participarea sa la  manifestarile noastre vitale sunt ceva mai importante chiar  decat cele ale inimii. in numai o zecime de secunda, el este  capabil sa efectueze fara greseala cateva sute de  transformari chimice simultan. De el depind in mod direct  digestia noastra, calitatea sangelui, bogatia memoriei si  forta musculara. Ficatul are deci un rol foarte important in  viata intima- si total necunoacuta  de fiinta umana  obisnuita - a corpului nostru fizic care este un microcosmos  in miniatura.


De actiunile sale complexe depind fara  indoiala atat sanatatea cat si viata  noastra.


Cele 9 proprietati ale  ficatului:


1. Ficatul secreta zilnic intre  0,5 si 1l de bila. Acest lichid amar, de culoare galbena, ne  permite in primul rand sa digeram grasimile ; pe de alta  parte, el ne dezinfecteaza intestinele si ne protejeaza  impotriva diareei si constipatiei.


Un ficat obosit nu secreta in  cantitate suficienta acest lichid miracol. Consecinte:  digestia materiilor grase devine mai dificila, insuficient  evacuate, substantele nocive stagneaza in intestine,  expunand organismul la pericolele rezultand din diaree si  constipatie.


2. Ficatul transforma si  "umanizeaza" toate substantele care intra in corp (el este  acela care le face perfect compatibile cu structura noastra,  modificandu-le prin trasmutatie si sublimare frecventa de  vibratie pentru ca aceasta sa fie la unison cu aceea a aurei  noastre, numai astfel aceste substante devenind parte  integranta din corpul nostru si, intr-o anumita masura , din  noi insine), pentru ca ele sa ne poata hrani celulele fara a  le agresa.


Un ficat slab sau obosit lasa sa  treaca in intregul organism substante straine netransformate  (prin transmutatie si sublimare) sau insuficient asimilate,  care ne vor imbacsi in cel mai scurt timp cu  toxine.


3. Ficatul primeste  totalitatea materiilor digerate si le controleaza riguros el  elimina excedentele si reziduurile alimentare, tot el  intercepteaza, neutralizeaza si expulzeaza catre intestin  toate substantele toxice, distruge bacteriile, asteapta ca  elementele nutritive sa fie transformate prin actiunea  fermentilor si enzimelor, pentru a le permite numai atunci  sa treaca in sange.


Un ficat obosit ne asigura imperfect  apararea si imunitatea corpului. El lasa sa treaca in sange  substante neverificate, incarcate inca de toxine si bacterii  nocive. Ca urmare a acestui fapt, apar in timp diverse  maladii si chiar otravirea corpului.  


4. Ficatul neutralizeaza la  fel de eficient otravurile datorate activitatii celulare cat  si pe cele provenind din exterior: alcool, tutun,  medicamente, carne etc.


Un  ficat slab sau obosit se afla in incapacitate de a face  eforturi suplimentare, tocmai de aceea atunci el va elimina  insuficient aceste otravuri care ne intoxica. Pe de alta  parte, un mare numar de celule hepatice sunt distruse in  contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite medicamente sau cu  unele substante chimice. Daca aceasta distrugere este  cotidiana, ficatul nostru se va micsora si se va  rigidiza  gradat, riscand sa fie atins de  ciroza.


5. Ficatul normalizeaza  circulatia sanguina in acelasi mod in care un baraj  dirijeaza cursul unui fluviu. Asemenea unui burete, el  reduce congestiile sanguine care ar putea stanjeni  functionarea inimii, putand absorbi pana la 1,5l de sange  pentru a restabili o ciculatie normala. Atunci cand  congestia a fost eliminata, el restituie din nou acest sange  organismului.


Unui ficat slab sau obosit ii  lipseste supletea necesara "inghitirii" temporare a unei  asemenea  cantitati de sange. Din aceasta cauza, atunci  organismul pierde un pretios normalizator al circulatiei lui  sanguine.


6.Ficatul dozeaza totodata  armonios cantitatea de hormoni din sange, metabolizeaza  grasimile si proteinile, stocheaza vitaminele si zaharul in  asa fel incat acestea sa fie oricand gata sa fie folosite.  Printre altele, el fixeaza materialele de constructie  necesare recladirii si consolidarii acelor parti ale  corpului care au fost victimile unor leziuni sau ale uzurii.  De asemenea, tot el este acela care elimina excesul de  colesterol.


Un ficat slab  sau obosit ne va  lasa corpul sa imbatraneasca repede fara a-i aduce hormonii  care ii sunt indispensabili. El nu mai digera atunci  grasimile si proteinile de care avem nevoie. Vitaminile si  zaharul nu mai ajung sa fie stocate, partile afectate sau  uzate ale corpului nostru nici nu se mai consolideaza   si nici nu se mai reconstruiesc; iar colesterolul ne  invadeaza vasele sanguine.


7.  Ficatul ne asigura  permanenta sau constanta temperaturii interne.  


Un ficat slab sau obosit nu-si mai  poate indeplini functia termica, facandu-ne astfel sa  suferim de frig sau de caldura.
8.  Ficatul produce un  anumit numar de substante esentiale pentru sange printre  care amintim:protrombina si fibrina, care ii permit sangelui  sa se coaguleze; heparina care il face fluid si globulina,  substanta care il protejeaza sau il imunizeaza fata de  diverse infectii.


Un ficat slab sau obosit se priveaza  de substantele necesare coagularii sangelui, ne expune  pericolului de hemoragie si lasa ca sangele sa se ingroase  (sa devina dens, vascos), in dauna vaselor sanguine si a  inimii. El ne abandoneaza astfel, fara aparare, in fata  bolilor.


9.  Ficatul este de  asemenea direct raspunzator de echilibrul sanguin, el  normalizeaza procentul de fier continut de globulele rosii.  


Un  ficat slab sau obosit nu mai poate interveni pentru alinarea  suferintelor celulelor noastre, care vor fi infometate din  cauza unui sange dezechilibrat si  anemiat.


O intreaga carte n-ar fi de  ajuns ca sa descrie cu precizie toate operatiile,  transmutarile, transformarile, reconstituirile, fixarile si  sintezele elaborate de ficat, care este un organ nepereche.  A-i patrunde complet misterele tuturor actiunilor sale ar  echivala cu intelegerea miracolului vietii.  


Dimpotriva, enumerarea  maladiilor rezultand direct sau indirect dintr-o dereglare a  ficatului poate fi de natura sa ne faca mult mai  responsabili fata de acest agent esential al vietii corpului  nostru. Printre acestea se numara:
-digestie  dificila;                                                                    
-constipatie si  diaree;
-apendicita;
-diabet;
-obezitate sau  slabirea exagerata a  corpului,
-anamie,
-colibaciloza,
-inflamare,  fermentatii putrede si spasme la nivel  intestinal;
-demineralizare;
-incapacitate de a  suporta frigul;
-diverse tulburari auditive si  vizuale;
-boli de piele si tulburari de pigmentare a  pielii;
-arteroscleroza si reumatism;
-hipertensiune  arteriala;
-sinuzita, guturai si bronsita  cronica;
-astm, boala fanului si alte manifestari  alergice;
-picioare umflate sau rosii;
-dezechilibrul  glandular;
-slabiciune  musculara;
-platfus;
-varice,  hemoroizi;
-sterilitate si impotenta;
-celulita,  depresii;
-tulburari menstruale;
-paralizie datorata  sclerozei;
-tuberculoza;
-cancer.


Din fericire insa, natura ne  furnizeaza intotdeauna un anumit numar de indicii sau  semnale care ne avertizeaza ca sanatatea ficatului nostru  este in pericol si am intrat deja pe panta periculoasa.  Gratie acestor semne, putem fi intotdeauna capabili sa ne  decelam o eventuala oboseala hepatica. Aceste semne (care  pentru yoghin ar trebui sa fie niste semnale de  alarma) sunt urmatoarele:
- limba  mai mereu foarte incarcata si miros urat al  respiratiei;
- ameteli dese sau chiar senzatii de  sfarseala;
- balonari si gaze de fermentatie in  exces;
- migrene si dureri de cap;
- insomnii, somn  agitat;
- urina incarcata sau prea limpede;
- culoare  galbena a pielii si o privire obosita;
- nas rosu si pete  de culoare inchisa pe fata.


Pentru a evita ca aceste semne  de rau augur sa se instaleze in organism si pentru a nu ne  lasa coplesiti de aceste infectii, trebuie sa actionam ca  yoghini din timp, mai inainte ca ficatul, organ vital pentru  noi sa se degradeze. stiind toate acestea, noi trebuie, cu  alte cuvinte, sa-i cunoastem "prietenii" si "dusmanii", in  special printre alimentele pe care noi le consumam zilnic.


Noul Testament

Daca Vechiul Testament este mai putin explicit in ceea ce privește contactul sexual anal heterosexual, condamnand in mod explicit doar homosexualitatea, bestialitatea și masturbatia, Sf. Apostol…
Continuare >
10 amanunte amuzante

10 amanunte amuzante

Oricat de neaos ar pãrea, mujdei vine din francezã, de la mousse d’ail (spumã de usturoi). Sã nu vã mai prind, asadar, spunand“mujdei de usturoi”. Cravata a fost initial croatã, fiindcã o purtau…
Continuare >

Diagnostic

Gastroenterita este in mod obisnuit diagnosticata clinic, in baza simptomelor suferindului. Determinarea cauzei precise nu este de obicei necesara deoarece nu are impact asupra tratamentului bolii.…
Continuare >