pneumoniaPneumonia este o infectie serioasã, care afecteazã plãmanii sau, altfel spus, tractul respirator inferior. Ea este cauzatã de bacterii, de virusuri sau, in cazuri mai rare, de paraziti sau de alte microorganisme. Din pãcate insã, in 65% dintre cazuri, microorganismul (bacteria sau virusul) care cauzeazã pneumonia nu este identificat nici dupã testele efectuate. Pneumonia debuteazã, de obicei, cand o persoanã inhaleazã particule de aer infectat in plãmani. in alte cazuri, se dezvoltã in timpul sau dupã o infectie viralã superioarã, cum este o rãcealã sau o gripã. Pneumonia mai poate apãrea si ca o complicatie a unei boli virale, cum ar fi pojarul sau varicela. Pneumonia poate apãrea insã si dacã o persoanã inhaleazã accidental mancare, vomã sau mucus in plãmani. Pneumonia poate fi o boalã relativ usoarã. La tinerii sãnãtosi,refacerea dureazã douã-trei sãptãmani, dar poate dura panã la sase-opt sãptãmani sau mai mult la varstnici sau la cei cu probleme de sãnãtate.


Care este incidenta pneumoniilor?
Pneumonia este a sasea cauzã majorã de moarte in SUA. Aproximativ 4 milioane de oameni fac pneumonie in fiecare an in SUA. Aici nu sunt incluse cazurile contractate intr-o institutie de ingrijire medicalã. Dintre cei 4 milioane de bolnavi cu pneumonie, aproximativ 500.000 (cam 12,5%) au nevoie de internare.


Cele mai multe cazuri de pneumonie contractate in comunitate (70%-80%), si nu intr-un centru medical, se dezvoltã la oamenii de peste 60 de ani sau la cei care au o altã afectiune medicalã gravã. Pneumonia se poate dezvolta la tineri in timpul sau dupã o boalã respiratorie. Aceasta este cauzatã de obicei de un virus si este mai frecventã in lunile de iarnã. Pneumonia este de obicei mai gravã la copii, varstnici si persoane cu boli grave.


Simptomele pneumoniilor
Simptomele de pneumonie bacterianã incep de obicei brusc si adesea se dezvoltã in timpul sau dupã o infectie respiratorie superioarã, cum ar fi gripa sau rãceala. Simptomele urmãtoare sunt cele mai frecvente: tuse cu mucus decolorat – sputã din plãmani; mucusul expectorat din plãmani poate fi rosiatic, verzui ori sangvinolent; febrã, care poate fi mai putin intalnitã la varstnici; frisoane, friguri – un singur episod sau mai multe atacuri; respiratie rapidã si adesea superficialã; durere a pieptului, care se inrãutãteste la tuse sau la inspiratie profundã; cresterea frecventei cardiace; obosealã sau senzatie de slãbiciune. Varstnicii cu pneumonie pot avea simptome mai usoare, cum ar fi tusea uscatã. Cateodatã nu au febrã. O schimbare in starea mentalã (confuzie sau delir) sau inrãutãtirea unei boli de plãmani poate fi un semn major de pneumonie la varstnici.


Simptomele de pneumonie viralã sunt mai putin evidente, mai putin severe si apar gradual. Pneumonia viralã trece adesea neobservatã, pentru cã persoana nu pare bolnavã. Simptomele variazã in functie de varsta persoanei si de alte probleme de sãnãtate.


Care sunt factorii de risc?
Urmãtorii factori cresc riscul unei persoane de a dezvolta pneumonie dupã o infectie respiratorie superioarã:
o afectiune medicalã gravã, in special boli pulmonare, cum ar fi astmul;
persoanele sub un an sau peste 65 de ani;
folosirea tutunului;
un sistem imunitar slãbit;
o leziune toracicã (fracturã costalã, contuzii pulmonare);
schimbãri in starea mentalã (confuzia sau pierderea constientei), care cresc riscul aspirãrii de mucus, lichide sau mancare in plãmani.


Urmãtorii factori de risc pot creste riscul unei persoane de a avea complicatii dupã o pneumonie. Dacã acesti factori de risc sunt prezenti, persoana trebuie spitalizatã pentru tratarea pneumoniei:varstã de peste 65 de ani; alte boli, in special astm, diabet, insuficientã renalã cronicã, insuficientã cardiacã congestivã si boli cronice de ficat; spitalizare pentru altã afectiune in ultimele 12 luni; inhalarea de material mucos sau continut stomacal in plãmani;
o stare mentalã alteratã – delir sau dementã;alcoolism;malnutritie.


Cand trebuie sa apelati la medic?
Tratamentul medical prompt in pneumonie este important pentru o refacere completã. Apelati la medic imediat dacã:
aveti dureri apãsãtoare de piept, care cresc in intensitate sau apar impreunã cu orice alt simptom cardiac.
aveti dificultãti mari in respiratie;
ati vomitat sau aveti senzatia de lesin cand stati in picioare.
Urmãtoarele simptome de pneumonie sunt semne de gravitate:
tuse care produce sputã cu sange sau sputã de culoare rosiaticã;
febrã cu frisoane;respiratie rapidã, superficialã;respiratie scurtã sau suierãtoare;
durere de piept care se accentueazã la o respiratie profundã si
se asociazã cu alte simptome de pneumonie, cum ar fi respiratia
scurtã, tusea sau febra;
o tuse care are urmãtoarele caracteristici:
produce frecvent sputã galbenã sau verzuie din plãmani
si dureazã mai mult de douã zile,
apare impreunã cu febrã peste 38o C,
te face sã vomiti frecvent,
dureazã mai mult de patru sãptãmani.


Cum se trateaza pneumoniile?
De regulã, pneumoniile bacteriene se trateazã cu antibiotice. Acestea se iau de obicei 5-14 zile. Persoanele cu un sistem imunitar slãbit pot lua mai mult timp. Medicul alege tipul de antibiotic, avand la dispozitie o mare gamã de sortimente. imbunãtãtirile stãrii generale se observã de obicei dupã douã-trei zile. Dacã persoana nu se simte mai rãu in acest timp, tratamentul se mentine cel putin trei zile.
Dacã nu este nici o imbunãtãtire si simptomele se inrãutãtesc, sunt necesare alte examinãri si probabil schimbarea antibioticului. Pneumonia poate fi cauzatã si de virusuri cum sunt cele care cauzeazã gripa sau varicela. Nu s-a demonstrat eficienta vreunui medicament care sã trateze pneumonia cauzatã de virusul gripei. Pneumonia varicelei este mai rarã si poate fi tratatã cu medicamente antivirale – Aciclovir.


O persoanã cu pneumonie poate avea nevoie de spitalizare dacã:
are peste 65 de ani;


are alte probleme de sãnãtate, cum ar fi boli pulmonare obstructive cronice, insuficientã cardiacã congestivã, astm, diabet, insuficientã renalã cronicã sau boli de ficat cronice; nu poate avea grijã de sine insãsi si nu este capabilã sã comunice modul in care ii evolueazã boala;
are dureri de piept, cauzate de inflamarea foitei pleurale care cãptuseste plãmanii sau de prezenta lichidului in pleure (pleurezie);
tratament ineficient fãcut la domiciliu: febra nu scade sau revine, tusea uscatã incepe sã aducã secretii din plãmani sau respiratia sacadatã se inrãutãteste.


Prevenire
in SUA, infectia cu Streptococcus pneumoniae poate cauza panã la 60% dintre cazurile de pneumonie bacterianã. Vaccinul antipneumococic poate reduce riscul complicatiilor pneumoniei cauzate de aceastã bacterie. Totusi vaccinul nu asigurã protectie impotriva complicatiilor pneumoniei cauzate de alte forme de
bacterii si virusi. Vaccinul antipneumococic este recomandat pentru persoanele de peste 65 de ani si pentru cei care au un risc crescut de complicatii
ale pneumoniei. De obicei, varstnicii sãnãtosi au nevoie doar de o dozã pentru o protectie de lungã duratã. Cei cu afectiuni cronice este bine sã facã vaccinul la fiecare cinci-sase ani. Unii medici recomandã ca fiecare persoanã de peste 65 de ani sã facã vaccinul la fiecare cinci ani. De asemenea, vaccinul se recomandã copiilor sub doi ani, in special celor cu un risc crescut de infectie pneumococicã.


Cateva informatii legate de vaccin:
Aproximativ jumãtate din oamenii care au fãcut injectia au o usoarã reactie.
Reactiile severe, anafilactice, sunt rare.
Vaccinul nu poate cauza pneumonie.


Alte vaccinuri pot preveni bolile comune in care pneumonia poate fi o complicatie. Vaccinarea copiilor pentru pojar poate preveni majoritatea cazurilor de pojar. Adultii pot avea nevoie sã fie vaccinati impotriva pojarului, dacã nu au avut boala sau dacã nu au fost vaccinati in copilãrie.
Vaccinarea anualã pentru gripã o poate preveni. Gripa duce adesea la pneumonie, in special la varstnici si la oamenii care au alte boli cronice. Vaccinul antigripal poate fi fãcut in acelasi timp cu vaccinul pneumococic, dar la celãlalt brat. Vaccinarea pentru varicelã poate preveni cele mai multe cazuri
de pneumonie cauzate de virusul varicelei. Vaccinati-vã dacã aveti peste treisprezece ani si incã nu ati avut varicelã.


Studii recente aratã cã zincul mineral poate reduce riscul de pneumonie la copii. Zincul se aflã in anumite alimente – boabe, cereale – sau se adaugã in suplimente. Rezultatele studiilor pe copii aratã cã adãugarea de zinc in dietã reduce riscul de pneumonie cu 41%.
in SUA se recomandã pentru copii 5 mg de Zn pe zi. Copiii intre unu si patru ani ar trebui sã ia 10 mg pe zi.


Tratamentul la domiciliu
Tratamentul la domiciliu este o parte foarte importantã in tratarea pneumoniei. Persoanele cu sistem imunitar slãbit au riscuri mari de complicatii dupã pneumonie. Evitati contactul cu persoanele care au infectii ale tractului respirator, cum ar fi rãceala sau gripa. Dacã nu ati avut pojar sau varicelã, evitati contactul cu cei care ar putea avea aceste infectii. Pneumonia poate fi o complicatie a pojarului sau varicelei, asa cã orice contact cu asemenea
bolnavi care le au poate fi riscant in dezvoltarea pneumoniei. Utilizarea frecventã de antibiotice in prevenirea infectiilor, cum ar fi infectii ale urechilor, contribuie la rãspandirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor rezistente:
aruncati orice antibiotic nefolosit, expirat; nu luati antibioticele rãmase si nu le oferiti cadou altora; luati toate antibioticele prescrise, chiar dacã vã simtiti mai bine, pentru a face un tratament complet.


Si cateva sfaturi generale:
incercati sã vã odihniti cat mai mult si sã beti cat mai multe lichide.
Tratati-vã tusea, ca sã vã puteti odihni.
Puteti lua paracetamol sau aspirinã, pentru a reduce febra si a
vã simti mai bine. Evitati insã aspirina, dacã aveti sub 20 de ani.
In multe cazuri, pneumonia este o boalã tratabilã, pe termen
scurt. Totusi pneumoniile frecvente pot fi complicatii serioase, si cateodatã netratabile, ale altor boli cronice.


Defloratie

In general se crede ca himenul este lezat la primul act sexual, defloratia. De aceea un himen intact este considerat o dovada de virginitate, asta mai ales in culturi care pun accent pe castitatea și…
Continuare >
tulburarile de personalitate

Tulburarile de…

Tulburarile de personalitate definite formal drept tulburari de caracter sunt o clasa de tipuri de personalitate si comportamente definite ca modele de durata a experientelor personale si…
Continuare >
exercitii cervicale

Exercitii cervicale

Pentru recuperarea mobilitatii si intarirea coloanei vertebrale, kinetoterapeutul Aurelia Popa iti recomanda o serie de exercitii, care iti lucreaza muschii, articulatiile si ligamentele.Recomandabil…
Continuare >