Bazele psihiatriei moderne
Psihiatria moderna se bazeaza pe cateva concepte care s-au dezvoltat in cursul primei jumatati a secolului al XX-lea, la care au contribuit in mare masura psihiatrii germani. Deja catre sfarsitul secolului al XIX-lea, Wilhelm Griesinger (1817-1868) a formulat teza conform careia bolile psihice sunt consecinta unei imbolnaviri a creierului. Emil Kraepelin (1856-1926) a formulat pentru prima data o clasificare nosologica utila a bolilor psihice. Lucrarile lui Karl Jaspers (1883-1969) in domeniul psihopatologiei generale au pus bazele metodologiei moderne in abordarea problemelor de patologie psihiatrica. Conceptul de boala psihica in acceptiunea actuala deriva din asa zisul "sistem triadic" dezvoltat de Kurt Schneider (1887-1967) pa baza lucrarilor lui Jaspers, in care bolile psihice sunt impartite in trei grupe:

- boli psihice cu substrat organic demonstrabil;
- boli psihice carora inca nu li se poate demonstra cu claritate un substrat organic, asa zisele psihoze endogene;
- variante psihice anormale: ale inteligentii sau ale personalitatii, precum si reactii anormale la evenimente traite.
Prin introducerea sistemului ICD-10 de catre "Organizatia Mondiala a Sanatatii" (World Health Organization) in anul 1992, un sistem de clasificare standardizat cu aplicare mondiala, intelegerea bolilor psihice capata o noua dimensiune.

Introducerea medicamentelor neuroleptice si efectuarea studiilor catamnestice in a doua jumatate a secolului al XX-lea au dus la disparitia nihilismului terapeutic, in special in cazul schizofreniei. Reformele in organizarea structurii spitalelor psihiatrice (inpatient treatment), larga dezvoltare a asistentei ambulatorii (outpatient treatment) precum si considerarea factorilor social in determinarea manifestarilor morbide au contribuit la recunoasterea afectiunilor psihice ca boli de sine statatoare.

Relatii cu alte discipline medicale
intrucat psihiatria foloseste datele rezultate din cercetarile efectuate in domeniul neurostiintei, psihologiei, biologiei, biochimiei si farmacologiei, ea poate fi considerata ca disciplina de trecere intre neurologie si psihologie. Separarea psihiatriei de alte discipline medicale este in mare masura arbitrar. Psihoterapeutii trateaza in special pacienti cu nevroze si stari anxioase, in departamentele de medicina psihosomatica sunt tratati bolnavi la care traumatisme psihice joaca un rol determinant in aparitia unor tulburari somatice, de ex. tulburari in alimentatie (bulimie, anorexie nervoasa). Psihosidroamele organice si dementele apartin in acelasi timp neurologiei cat si psihiatriei, din motive practice bolnavii sunt internati in servicii de psihiatrie cand tulburarile psihice sunt pe primul plan sau apar brusc.

Subspecialitati psihiatrice
Psihiatria generala: Psihiatria clinica care se ocupa cu tulburarile si bolile psihice la persoane de varsta adulta.
Psihiatria de urgenta intervine in cazuri acute: impuls la sinucidere, decompensare acuta a unei psihoze preexistente etc.
Gerontopsihiatria are ca obiect tulburarile psihice la persoane in varsta inaintata (in mod arbitrar dupa 60 de ani), care fie ca au fost deja bolnavi psihic la o varsta mai tanara si trebuie ingrijiti, respectiv tratati in continuare, fie ca manifestarile mintale morbide sunt conditionate de procesul de imbatranire.
Psihiatria copilariei si adolescentei, avand ca domeniu categoria de varsta pana la 21 de ani, a devenit o specialitate de sine statatoare.
Psihiatria judiciara se ocupa cu expertiza responsabilitatii civile si penale a delincventilor si cu tratarea lor, in caz de existenta a unei boli psihice.
Psihiatria interculturala are ca domeniu investigarea contextului cultural si etnic in aparitia unor tulburari mintale.
Psihiatria dependentilor de droguri (stupefiante, alcool, nicotina et.), jocuri de noroc etc.
Psihiatria sociala cerceteaza influenta conditiilor sociale in aparitia sau persistenta tulburarilor psihice

varza

Varza alba si varza rosie

Mancati pe rupte : Varza alba si varza rosie, crude! VARZA ALBA folositi-o mai ales cruda. Face cat un depozit intreg de medicamente. * Hepatita, bolile de ficat in general o substanta continuta de…
Continuare >

Clasificare

Prima divizare a artritei idiopatice juvenile a fost facuta in anul 1977 de catre Colegiul American de Reumatologie (ACR).in anul 1997, ILAR a introdus o noi criterii pentru diagnosticarea AIJ…
Continuare >

Roma imperiala

in Roma antica, sodomizarea unui sclav de catre un om liber era considerata o forma de asumare a puterii și virilitatii acestuia din urma. Din contra, un om liber care accepta sa fie sodomizat de…
Continuare >