Mortalitatea infantila este un indicator de baza al starii economico-sociale si de mediu al unei comunitati umane, care ia in calcul decesele 0-1 an (de la nastere la 364 de zile). Raportarea sa la 1000 nascuti vii din aceeasi perioada (de regula 1 an calendaristic) si teritoriu (in care prin teritoriu se intelege locul de rezidenta si locul decesului) exprima Rata mortalitatii infantile, care reprezinta imaginea intensitatii mortalitatii infantile. Acest indicator nu trebuie confundat cu Rata mortalitatii specifice pe aceeasi grupa de varsta (numarul de decese la 1.000 locuitori care implinesc varsta 1 an, in cursul anului calendaristic in care se efectueaza observarea fenomenului).

Colocvial termenul de mortalitate infantila (fenomen reprezentat de decesele persoanelor in varsta de mai putin de 1 an, inregistrate intr-o anumita perioada de timp) mai este intalnit cu sensul de rata a mortalitatii infantile.

Indicatorul este o componenta semnificativa a mortalitatii generale si cel mai bun indicator al dezvoltarii sociale si economice. intr-o mare masura, sansele de a supravietui a nou-nascutului in primul an de viata determina speranta de viata la nastere a unei populatii.. impreuna, mortalitatea infantila si speranta de viata la nastere (durata medie a vietii) sunt cei mai sensibili si mai frecventi utilizati indicatori care caracterizeaza nivelul de dezvoltare socio-economica si starea de sanatate a populatiei.

Caracterizarea analitica a ansamblului aspectelor care fac obiectul analizei fenomenului necesita intr-o prima etapa determinarea intensitatii mortalitatii infantile, ulterior analiza sa pe grupe de varsta si pe cauze de deces prezintand o importanta particulara.

in practica se urmareste mai ales cunoasterea intensitatii mortalitatii in prima saptamana si respectiv prima luna de viata, precum si in intervalul 1 – 11 luni. Se stabilesc astfel pe grupe de varsta:

Rata mortalitatii neonatale precoce (0-6 zile)
Rata mortalitatii neonatale (0-29 zile)
Rata mortalitatii postneonatale (1 luna-364 zile)
Cauzele de deces sunt grupate in doua mari categorii, cauze endogene (afectiuni a caror aparitie se situeaza in timp inainte de nastere – in mediul intrauterin, sau sunt o consecinta a procesului nasterii propriu-zise) si exogene (diverse afectiuni dobandite: infectioase si parazitare, boli ale aparatului respirator, afectiuni ale aparatului digestiv, accidente, otraviri, traumatisme etc...). Daca asupra primelor se poate interveni prea putin, in cel de-al doilea caz medicina ofera suficiente posibilitati de combatere a cauzelor. Astfel in functie de tipul de cauza se iau in considerare:

Rata mortalitatii infantile [de cauze] endogene
Rata mortalitatii infantile [de cauze] exogene
Analiza mortalitatii infantile se poate face si pe sexe – caz in care se descrie o supramortalitate infantila masculina, precum si pe medii de rezidenta (urban, rural). sau geografice.

Indicator esential al sanatatii copilului si a mamei, are un nivel si o evolutie cu determinism social, economic si cultural complex, sansele de supravietuire ale copilului in primul an de viata, fiind influentate deasemeni si de calitatea serviciilor de ingrijire ale gravidei si copilului, precum si de accesul la aceste servicii sau de factori istorici.

Nivelul mortalitatii infantile este fundamental controlat de catre factori sociali, politici si economici, calitatea serviciilor medicale avand un impact secundar (unele opinii mergand pana la a aprecia impactul ameliorarii calitatii actului medical de pana la maxim 10 % in ceea ce priveste scaderea acestui tip de mortalitate) Astfel, declinul semnificativ al mortalitatii infantile consemnat incepand cu secolul XX, a fost determinat atat de catre progresele inregistrate in ocrotirea sanatatii, cat si in celelalte domenii ale vietii umane, cum ar fi: alimentatia, igienizarea mediului de viata, productia de masa a medicamentelor, a vaccinurilor, educarea populatiei. in anul 2011 cele mai comune cauze de deces pentru grupa 0-1 an erau diareea si pneumonia.

—Factori de risc
Endogeni:
care tin de mama: —varsta (sub 20 ani si peste 35 de ani), —rangul nasterii (risc crescut la prima nastere, scade la a doua nastere si creste la urmatoarele), —caracteristicile fizice ale mamei (talia < 150 cm si greutatea < 45 Kg), —antecedente personale patologice (boli cardiovasculare si diabet sau hemopatii ori boli infectioase – tuberculoza, sifilis, infectii virale din primul semestru de sarcina), —medicamente luate in cursul sarcinii, toxicodependenta – fumatul, consumul de alcool, drogurile, —alimentatia necorespunzatoare, traumatismele psihice si fizice suferite de gravida, —afectiunile obstetricale de pe parcursul sarcinii si al nasterii – toxemia gravidica, placenta praevia, accidentele din timpul nasterii).
care tin de copil: —prematuritatea si greutatea mica la nastere, —sexul masculin, —rangul nou-nascutului, —varsta mica, —handicapuri biologice (malnutritie, rahitism, anemie, malformatii, infectii recurente).
Exogeni:
de mediu natural: clima, sezonul, caracteristicile geografice ce pot suprasolicita organismul copilului – inca inadaptat
asistenta medicala a gravidei si ulterioara a copilului
—planificarea familiala – astfel incat copiii sa fie doriti si sa nu aiba risc de abandon
socio-economici: nivelul scazut de educatie al mamei, starea civila (mama necasatorita), venitul familiei, domiciliul instabil sau conditiile de locuit inadecvate, alimentatia incorecta (ritm, calitate, cantitate)

Romania
Ce mai mare parte a deceselor pana la varsta de 1 an, in Romania (2013) se produc dupa prima luna de viata, principalele cauze de mortalitate fiind bolile respiratorii, urmate de anomaliile congenitale si de cauzele perinatale.

Europa de vest
Peste 2/3 din morti apar in prima luna de viata, ca efect principal al anomaliilor congenitale.

Chelicer

Chelicerele (din greaca chele (χηλή) = ghiara; keras (κέρας) = corn) sunt prima pereche de apendice a arahnidelor și a altor artropode (subincrengatura chelicerate), in forma de pensa sau ghiara,…
Continuare >

Ardei iute plus tuica…

Deci atac la ardei iute, si..."tuica de prune" ....cu limita....???!!!Ardeiul iute: iti vine sa crezi? Pai, ... sa-ti cam vina !!! Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt…
Continuare >

Cauze

Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine si, mai rar, glucide…
Continuare >