Caracteristica este combaterea efectiva a bolilor infectioase prin vaccinari in masa, introducerea antibioticelor, prin masuri sanitare si imbunatatirea conditiilor de viata.

Tratamentul medicamentos specific cu substante chimice al bolilor infectioase a inceput in Germania cu lucrarile lui Paul Erlich (1854 - 1915). in 1932 Gerhard Domagk (1895 - 1964) descopera sulfamidele iar in 1928 in Anglia Alexander Fleming (1881 - 1955) constata actiunea bacteriostatica a ciupercii Penicillium, din care biochimistul Howard Florey (1898 - 1968) extrage Penicillina in forma pura, initiindu-se astfel era antibioticelor.

Progrese importante au fost facute in domeniul geneticii, descoperindu-se modul de transmitere a caracterelor, structura cromozomilor si rolul genelor precum si structura chimica a acidului dezoxiribonucleic (ADN), suportul fizic al informatiei genetice.

Dupa ce se cunosteau deja anticorpii serici ca factori esentiali in mecanismele de aparare ale organismului, in a doua jumatate a secolului al XX-lea se pune in evidenta rolul diverselor limfocite in imunitatea celulara si producerea de anticorpi.

La inceputul secolului XX, Clemens von Pirquet introduce in medicina termenul de alergie. Studiul stiintific al bolilor alergice, inceput de Pirquet, va continua in decursul secolului XX, odata cu cresterea prevalentei bolilor alergice in populatie, ducand la dezvoltarea unui nou domeniu al medicinei, numit astazi Alergologie si imunologie clinica.


Aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)

RMN: Imagine medio-sagitala a creierului
Ca metode de investigatie sunt de mentionat introducerea Tomografiei computerizate, a Tomografiei de Rezonanta Magnetica Nucleara si a examenelor cu Ultrasunete.

in domeniul chirurgiei, transplantele de organe (in 1967 chirurgul sud-african Christian Barnard efectueaza primul transplant de inima) dau sperante de supravietuire multor bolnavi altfel incurabili.

Dupa ce Charles Sherrington (1857 - 1952) efectuase studii fundamentale asupra functionarii sistemului nervos, canadianul Wilder Penfield (1891 - 1976) cerceteaza functiile scoartei cerebrale prin stimulari directe ale suprafetei creierului in timpul unor interventii chirurgicale. Dezvoltarea Neurochirurgiei se datoreaza in special americanilor Harvey Cushing (1869 - 1939) si Walter Dandy (1886 - 1946).

Cardiologia a facut progrese diagnostice prin aplicarea unor metode ca angiografia, cateterismul cardiac iar pe plan terapeutic prin implantarea de pace-maker, operatiile by-pass in obstructiile coronariene, operatii in afectiuni valvulare, medicamentele beta-blocante, dar si prin cunoasterea si adoptarea masurilor de combatere a factorilor de risc (fumatul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol). Cancerul ramane mai departe o problema dificila, dar citostaticele s-au dovedit eficiente in unele forme, ca leucemia si altele.

Din toate aceste progrese rezulta insa si o serie de probleme de etica medicala, cele mai multe controversate.

Avem dreptul sa prelungim suferinta unui bolnav incurabil cand el isi doreste un sfarsit cu ajutor medical (moartea asistata) sau sa mentinem intr-o stare de viata vegetativa cu ajutorul aparatelor un bolnav cu excluderea functionala a scoartei cerebrale (sindrom apallic) ?

Este morala intreruperea sarcinii la cerere, sau numai in caz de boli grave ale mamei sau fatului? Avortul ar trebui complet interzis din motive morale sau religioase ?

Este morala utilizarea pentru cercetare sau in terapeutica a tesuturilor recoltate de la embrioni umani ?

La niciuna din aceste intrebari nu se poate da un raspuns cu sanse reale de a fi unanim acceptat.

Descrierea unei boli…

Poarta de intrare Agentul infectiv patrunde in organism printr-o poarta de intrare care poate fi: - respiratorie (gripele, pneumonia, „boala legionarilor”, pesta, etc.); - alimentara (digestiva) -…
Continuare >

Castravetele

Castravetele nu este numai o legumapotrivita pentru salate simancaruri usoare de vara.Aceasta leguma are proprietati uimitoare, care te pot scapa din situatii jenante din viata ta cotidiana. Iata,mai…
Continuare >
curatator nas

Cum sa folosesti…

Uitati-va cu atentie.Pentru intrebari, nu ezitati sa ne contactati.Se pot cumpara de aici:http://olx.ro/oferte/user/33iZ/
Continuare >