Idea noastră cu privire la o alimentație sănătoasă exclude alde culturi și anume acesta devine o problemă

Există mai mult de o metodă (eurocentrică) de a avea o alimentație sănătoasă.

Scrieți în Google termenul „exemple de rețete sănătoase” și veți observa că există foarte puține varietăți în ceea ce arată mâncarea sănătoasă și că definiția „sănătoasă” este destul de îngustă. Pentru a fi mai specific, veți vedea rețete și mese care sunt considerate principalele pentru americanii, non-imigranți. Atunci când o alimentație sănătoasă este prezentată printr-o lentilă Eurocentrică, implicarea este că alimentele altor culturi nu sunt la fel de sănătoase.

Ceea ce vedeți on-line reflectă atitudinile populare despre o alimentație sănătoasă – multă ciocolată, smântână și quinoa. Aceste idei populare sunt de cele mai multe ori ceea ce dietiții sunt instruiți pentru a vă vedea sănătoși. Când eram la facultate studiind pentru a deveni dietetician înregistrat, am fost învățat că felul în care mănâncăm umplând jumătate din farfuria ta cu fructe și legume, cum ar fi broccoli și fructe de pădure, iar cealaltă jumătate cu o fărîmă de proteine ​​cum ar fi puiul și boabele, quinoa – era standardul clasic al mâncării sănătoase. Gradul de educație al nostru în domeniul competențelor culturale a fost extrem de limitat. Dacă un pacient a fost mexican, ar trebui să-i învățăm să-i submineze cartofii de pe farfuria lui cu o tortilla. Dacă un pacient era asiatic, va schimba o porție de paste pentru o porție de orez.

Acest mod de consiliere nutrițională tocmai nu mi sa părut potrivit. Tatăl meu este din Trinidad și am crescut mâncând o mulțime de mâncare din Trinidad. Nu am văzut niciodată alimentele din Trinidad pe care familia mea le-a mâncat în manualele mele.

Iar felul în care mănâncă familia mea este destul de sănătos, chiar dacă mâncarea noastră nu arată ca ceea ce vezi la choosemyplate.gov. Ne place să mâncăm” roti”, care este o mâncare delicioasă, satisfăcătoare, făcută cu pâine nedospită înfășurată cu o umplutură cu curry. Și felul în care familia mea o pregătește, este plină de mirodenii cum ar fi turmericul, ghimbirul și chimenul și se umple cu ingrediente nutritive cum ar fi cartofii, laptele de nucă de cocos și, în unele variante de roti, năut. De curând am început să-mi dau seama că educația noastră dietetică tradițională nu cuprindea alte culturi. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că noi nu am fost instruiți să folosim diverse exemple de alimentație sănătoasă atunci când am consiliat pacienți sau am scris materiale educaționale. Adesea am fost învățați să punem accent pe ideea că modelele de alimentație eurocentrice erau singurele căi spre o alimentație sănătoasă, că o alimentație sănătoasă înseamnă doar un singur lucru.

Dar învățarea unei persoane de a mănânca mai sănătos nu are legătură cu efectuarea de schimburi de fonduri pentru a se potrivi culturii unui pacient într-o dietă eurocentrică. Ar trebui să fie o înțelegere profundă a modului în care vor mânca pacienții, atât zilnic, cât și ocazii speciale, modul în care acestea se prepară, practicile lor în legătură cu pregătirea și servirea hranei și orice alte detalii despre regimul alimentar, cît și consilierea acestora pentru a ajunge indiferent de obiectivele pe care le au la toate aceste lucruri și încorporate în sfatul pe care le dați.

De ce? Deoarece mâncarea este mult mai mult decât energie pentru corpul nostru.

Alimentele reprezintă moștenirea noastră și strămoșii noștri. Ne amintește de familia și prietenii noștri, de copilăria noastră, de nunți sau de evenimente speciale, cum ar fi sărbătorile de carnaval din Trinidad (și multe alte țări). Pentru atâția oameni care se mută într-o altă țară (sau chiar într-o altă parte a aceleiași țări), mâncarea este o parte și, uneori, singura parte a unei case pe care se pot bucura în fiecare zi. Chiar dacă nu am emigrat în S.U.A. din Trinidad, mîncarea ca roti, mă face să mă simt ca și când m-am întors în casa mea din copilarie, împreună cu familia mea.

Când am sfătuit pacienții care au emigrat în SUA, ei se uitau la mine, straniu, și spuneau „Știu că trebuie să mă opresc și să mănânc așa cum mîncam acasă”. După un timp, mi-am dat seama că nu au văzut niciodată alimentele pe care le-au folosit pentru a fi reprezentate ca o alimentatie sanatoasa, au luat asta pentru a insemna ca aceste alimente nu erau sanatoase. Era ca și cum ar fi trebuit să aleagă între moștenirea lor și sănătatea lor. Nici o persoană nu ar trebui să facă vreodată această decizie. Ca dieteticieni, trebuie să facem efortul de a cerceta alimentele pacienților noștri și de a ne adapta metodele de consiliere și evaluare pentru a include aceste mese. Nu este altceva decât să lucrezi cu un pacient care are alergii la arahide sau are intoleranță la lactoză. Este pur și simplu o parte a rolului nostru de furnizor de servicii medicale.

De asemenea, excluderea altor culturi atunci când vorbim despre alimentația sănătoasă perpetuează ideea de alimente „bune” și „rele”.

Pe lângă faptul că plasarea alimentelor pe un cîntar de bune și rele este contraproductivă și perpetuează modalități toxice de a gândi despre alimente, această gândire bună / rea oferă, de asemenea, alimente non-eurocentrice. Am auzit mulți pacienți americani spunând că mănâncă mâncare mexicană când sunt „răi”. Mâncarea mexicană nu reprezintă toate chipsurile de tortilla, queso și margarita! Nu există nimic în neregulă cu aceste chips-uri și queso, doar că nu reprezintă bucătăria mexicană reală. De fapt, nu mă pot gândi la o cultură a cărei obiceiuri dietetice nu includ toate lucrurile despre care ne gândim ca pe bază de hrană nutritivă – fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase – împreună cu alte alimente care ar putea fi mai puțin hrănitoare, dar sunt absolut delicioase.

Cu alte cuvinte, dacă singura noastră expunere la felul în care se cultivă o altă cultură sunt restaurantele americane care servesc acea bucătărie, judecăm sănătatea unei alimente a culturii bazată pe o interpretare americanizată, care este destul de limitată și adesea exclude, cel puțin, un model al culturii pe bază de plante. Nu numai că acest lucru păstrează ideea că cultura eurocentrică este superioară altora, dar este încă o victorie pentru mentalitatea bună față de cea rea care consolidează cele mai grave părți ale culturii dietelor.

Pentru ca noi să ajutăm cu adevărat comunitățile cu care lucrăm, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să îmbrățișeze diversitatea și să extindă ideea despre cum arată mâncarea sănătoasă. Trebuie să avem timp să învățăm despre alimentele altor culturi. Acest lucru se referă la dincolo de a vizita doar comunitatea noastră locală. Dacă locuiți într-o zonă cu o populație mare de imigranți, vizitați magazinele alimentare și piețele alimentare din acele cartiere. Aflațicu ce ingrediente se gătește și discutați cu oamenii care locuiesc în zonă despre modul în care își pregătesc mesele. Măncați în acel mic local preferat de toată lumea.