In tarile dezvoltate, bacteria Campylobacter jejuni este principala cauza a gastroenteritei, jumatate dintre cazuri fiind asociate cu expunerea la carne si produse de pasare. in cazul copiilor, bacteriile sunt responsabile de 15% din cazurile de gastroenterita, speciile cel mai frecvente fiind Escherichia coli, Salmonella,Shigella si Campylobacter. Daca alimentele sunt contaminate si pastrate la temperatura camerei mai multe ore, bacteriile se multiplica, iar riscul de infectie in cazul persoanelor care consuma alimentele respective creste. Alimentele asociate in mod obisnuit cu infectia includ carnea cruda sau insuficient preparata termic, carnea de pui, fructele de mare si ouale; germenii cruzi; laptele nepasteurizat si branzeturile moi; sucurile proaspete de fructe si legume. in tarile in curs de dezvoltare, in special in zona Africii Subsahariene si Asia, holera este o cauza frecventa a gastroenteritei. Aceasta infectie se transmite de obicei prin consumul de apa sau alimente contaminate.

Bacteria toxigena Clostridium difficile este o cauza majora a diareei indeosebi in randul batranilor. Nou-nascutii pot fi purtatori ai bacteriei, fara a dezvolta simptome. Bacteria este o cauza frecventa a diareei in cazul persoanelor spitalizate si este asociata adesea cu consumul de antibiotice. Diareea provocata de infectia cu Staphylococcus aureus poate aparea, de asemenea, in cazul persoanelor carora li s-au administrat antibiotice. "Diareea calatorului" este un tip de gastroenterita bacteriana. Medicamentele pentru reducerea secretiei de acid gastric par sa creasca riscul de infectie in urma expunerii la o serie de organisme, inclusiv speciile Clostridium difficile, Salmonella si Campylobacter. Riscul este mai mare in cazul administrarii de inhibitori de pompa protonica decat de antihistaminice H2

salvie

Afectiunile cailor…

Infuzia din frunze de sale se foloseste in cazul inflamarilor tubului intestinal, vezicii biliare, ficatului: doua linguri de fruze taiate marunt se pun in doua pahare cu apa fierbinte, se lasa la…
Continuare >
arahide

Arahidele

Substante active importante:grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – pana la 30%), numeroase saruri minerale, vitaminele A, B1, B2, F,…
Continuare >

Chirurgie

in medicina, chirurgia (din gr. χειρουργική) este specialitatea medicala care trateaza bolile sau ranile prin interventii instrumentale sau manuale operative. Termenul de chirurgie se poate referi si…
Continuare >