
Datorita efectelor pozitive sau negative pe care le poate avea un medicament asupra sistemelor biologice studiile pot fi facute sau nu direct asupra omului. Acest aspect imparte farmacologia in: farmacologie preclinica, farmacologie clinica.
Relatia doza efect E=efect C=doza Emax=efect maxim DE50=doza la care apare un efect de 50% din Emax
Farmacodinamie
Farmacodinamia este o ramura a farmacologiei generale care cerceteaza efectele si mecanismele de actiune ale medicamentelor.
Efectul unui medicament este dependent de doza administrata. Cresterea dozei are drept consecinta cresterea efectului pana la o intensitate maxima care nu mai poate fi depasita.
Graficul curbei doza efect (Gauss - Laplace) este punctul de plecare pentru determinarea parametrilor farmacodinamici ce caracterizeaza un anumit medicament. Acesti parametri sunt: potenta, intensitatea de actiune, afinitatea, activitatea intrinseca.
Pentru a putea produce un anumit efect medicamentul trebuie sa aiba o afinitate chimica specifica si o activitate intrinseca fata de un anumit substrat din organism numit receptor farmacologic. Afinitatea chimica reciproca dintre receptor si medicament conduce la cuplarea celor doi sub forma unui complex numit medicament-receptor. Activitatea intrinseca a medicamentului semnifica capacitatea acestuia de a actiona acel receptor