ardei iutePe langa valoarea sa alimentara indiscutabila, fructul ardeiului iute are și o valoare medicinala semnificativa. Pentru uz medicinal, din fructul de ardei se prepara pulbere, tinctura și chiar decoct.
Substante active importante:
vitamina C in cantitate foarte mare, enzime, precum și vitaminele A, B1, B2. Contine o substanta care-i da iuteala, numita capsicaina.
intrebuintari:


Folosit drept condiment, ardeiul iute a ajuns sa fie pretuit, de-a lungul timpului, și ca planta medicinala. Daca e folosit in cantitati moderate, ardeiul iute regularizeaza digestia. Consumat in cantitati mai mari, ardeiul iute creeaza disconfort, dar efectele purgative sunt insemnate. Se spune ca gargara cu decoct de ardei iute ajuta la intarirea, la tonifierea, la revigorarea corzilor vocale. Remarcabila e tinctura de ardei iute deoarece poate vindeca de etilism cronic (cate 10 – 30 de picaturi de tinctura puse intr-un ceai amar, care se ia in loc de alcool). Ardeiul iute poate fi folositor și in dureri reumatice, in afectiuni musculare – revigorand mușchii supuși efortului.
Ardeiul iute este, de asemenea, antiinflamator și antiseptic și se folosește și in bolile de plamani, ca expectorant.
De retinut: ardeiul iute poate vindeca de etilism și tot ardeiul iute e cel care poate
da o noua viata coardelor vocale.


cat de des compari lucrurile din viata ta cu cele din jurul tau

Cat de des compari…

Cat de des compari lucrurile din viata ta cu cele din jurul tau, cu relatiile pe care le vezi mai frumoase, cu vieti pe care le vezi mai bogate si mai interesante decat este a ta, cu joburi mai bine…
Continuare >
hrean

Hreanul

Este o planta cu totul speciala, aflata la limita dintre salbatic si domestic. Ce inseamna aceasta? Ca, pe de o parte, este foarte bogata in nutrienti, la fel ca legumele cultivate, iar pe de alta…
Continuare >
dieta

Reguli pentru o dieta…

Exista foarte putini oameni care nu au tinut niciodata o cura de slabire. Multi se plang insa ca nu au dat rezultate, dar nu stiu de ce. Curele de slabire sunt foarte uzitate, dar, din pacate, de…
Continuare >