ardei iutePe langa valoarea sa alimentara indiscutabila, fructul ardeiului iute are și o valoare medicinala semnificativa. Pentru uz medicinal, din fructul de ardei se prepara pulbere, tinctura și chiar decoct.
Substante active importante:
vitamina C in cantitate foarte mare, enzime, precum și vitaminele A, B1, B2. Contine o substanta care-i da iuteala, numita capsicaina.
intrebuintari:


Folosit drept condiment, ardeiul iute a ajuns sa fie pretuit, de-a lungul timpului, și ca planta medicinala. Daca e folosit in cantitati moderate, ardeiul iute regularizeaza digestia. Consumat in cantitati mai mari, ardeiul iute creeaza disconfort, dar efectele purgative sunt insemnate. Se spune ca gargara cu decoct de ardei iute ajuta la intarirea, la tonifierea, la revigorarea corzilor vocale. Remarcabila e tinctura de ardei iute deoarece poate vindeca de etilism cronic (cate 10 – 30 de picaturi de tinctura puse intr-un ceai amar, care se ia in loc de alcool). Ardeiul iute poate fi folositor și in dureri reumatice, in afectiuni musculare – revigorand mușchii supuși efortului.
Ardeiul iute este, de asemenea, antiinflamator și antiseptic și se folosește și in bolile de plamani, ca expectorant.
De retinut: ardeiul iute poate vindeca de etilism și tot ardeiul iute e cel care poate
da o noua viata coardelor vocale.


Cauze virale

Virusurile responsabile de aparitia gastroenteritei sunt rotavirusul, norovirusul, adenovirusul, si astrovirusul. Rotavirusul reprezinta cauza cea mai frecventa a gastroenteritei in randul copiilor,…
Continuare >

Hora Unirii

Vasile AlecsandriHora Unirii1857 Hai sa dam mana cu manaCei cu inima romana,Sa-nvartim hora fratieiPe pamantul Romaniei! Iarba rea din holde piara!Piara dusmania-n tara!intre noi sa nu mai fieDecat…
Continuare >

Toxina botulinica

Toxina botulinica este o neurotoxina de natura proteica, fiind o exotoxina de origine bacteriana, care actioneaza la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la…
Continuare >