nucaSanatate multa intr-un miez de nuca


In medie, valoarea energetica a 100 de grame de miez de nuca este de 700 kcalorii. De asemenea, uleiul de nuca, folosit in tratamente externe, ajuta la regenerarea si cresterea firului de par. Nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita, enurezis sau afectiuni ale pielii. Cu toate ca este satios si sanatos, multi dintre noi se feresc sa includa in regimul lor alimentar miezul de nuca. Motivul? Pentru ca ingrasa. Intr-adevar are o valoare calorica mai mare decat a carnii, dar este mult mai usor digerabil decat aceasta. In plus, grasimile din nuci sunt grasimi nesaturate, contribuind la scaderea colesterolului.
Aportul energetic al miejilor de nuca este unul considerabil. Nucile reprezinta totodata un furnizor important de proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) si fibre. Stiati ca nucile se numara printre alimentele cu cel mai bogat continut de cupru si zinc ceea ce le fac benefice in tratarea unor afectiuni cardiovasculare, a problemelor legate de crestere sau curele de intarire ale sistemului imunitar? In unele cazuri insa, pot exista anumite probleme legate de asimilarea anumitor minerale din nuca de catre organism. In aceasta situatie se recomanda combinarea acestui aliment cu unul ce contine vitamina C. Pentru a asigura o mai buna absorbtie a miezului de nuca, il puteti folosi zdrobit. De asemenea, datorita fibrelor pe care le contin, nucile pot fi folosite si ca remedii naturiste impotriva diabetului. Nu se recomanda ca nucile sa fie consumate in doze prea mari deoarece va puteti trezi cu spasme stomacale sau dureri de cap. 4-7 nuci sunt mai mult decat suficiente. Nucile ajuta si la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. Celor care acuza pierderi de memorie le este
recomandata consumarea zilnica a dozei minine permise de miez de nuca. Mai mult, oamenii de stiinta au demonstrat ca riscul aparitiei bolilor coronariene scade la jumatate prin consumarea a patru portii de miez de nuca in timpul unei saptamani. Acest lucru este posibil gratie acizilor grasi omega 3 continuti de miezul de nuca. Miezul de nuca are efect laxativ mai ales atunci cand este prajit usor. In medie, valoarea energetica a 100 de grame de miez de nuca este de 700 kcalorii. De asemenea, uleiul de nuca, folosit in tratamente externe, ajuta la regenerarea si cresterea firului de par. Nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis,
scrofuloza, metrita, enurezis sau afectiuni ale pielii.


Invincibili, cu miez de nuca


In fiecare toamna, medicina naturista recomanda o cura de nuci, fiindca aceste fructe gustoase sunt extrem de sanatoase. Cura este indicata ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, diaree, constipatie. Putem manca miez de nuca o luna intreaga, daca nu depasim 100 de grame pe zi. In acest fel, vom evita si neplacerile cauzate de rontaitul indelung al miejilor, adica afte si inflamatii bucale. Daca ele totusi se instaleaza, luati o lingurita de miere de albine si plimbati-o prin gura. Sau se mai poate clati gura cu decoct de salvie. Nucile se mesteca indelung inainte de a fi inghitite. Se pot consuma si usor prajite, pentru a fi mai usor de digerat.
Nucile pe care nu le mancati, pastrati-le pentru preparate naturiste, utile in tratarea diferitelor afectiuni. Sau puneti-le la uscat. Imediat vine Craciunul si miezul de nuca va da cozonacilor un gust delicios. Cu toate ca este satios si sanatos, multi dintre noi se feresc sa manance prea mult miez de nuca, pe motiv ca ingrasa. intr-adevar, are o valoare calorica mai mare decat a carnii, dar grasimile din nuci sunt nesaturate, contribuind la scaderea colesterolului.


Inima, prima protejata


Antioxidantii continuti in miezul fructului regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in sange si, implicit, tensiunea arteriala. Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de sange si previne deteriorarea acestora, mai ales la varstnici. Datorita bogatiei in vitamina E, consumatorii de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu american recent. Specialistii ne sfatuiesc sa consumam nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului. Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta. Studiile au mai aratat ca persoanele care mananca nuci de cel putin doua ori pe saptamana au un risc de doua
ori mai mic de a suferi o criza cardiaca subita, fata de cei care nu mananca deloc nuci. Nucile reduc de asemenea si riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%. Se spune ca daca mananci cinci portii de nuci verzi pe saptamana, vei avea o inima de atlet.


Excelenta pentru stomac


Miezul de nuca prajit combate infectiile urinare, dar in acelasi timp poate fi folosit si pentru a scapa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminand in special tenia. Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolva si acneea. Nucile contin vitamina B1, care joaca un rol esential in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Consumul de nuci creste pragul de toleranta pentru durere si aduce o contributie importanta la mentinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat si in procesele de transmitere neuromusculara. Miezul a patru nuci prajite rezolva constipatia. Acelasi efect se obtine si daca nucile se tin in apa cateva ore inainte de a fi mancate. Nucile contin tanin, cu efect astringent, de aceea sunt folositoare si in tratamentul diareei.


Antitumoral


Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. De asemenea este de un excelent ajutor in tratamentul scrofulozei, pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Datorita acizilor grasi omega-3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micsoreaza si chiar dispar. Un nou studiu arata ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor diagnosticati cu diabet de tip II, mentinand sub control limitele de insulina. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic. Barbatii ar trebui sa consume des nuci, deoarece aceste fructe trateaza sterilitatea si impotenta.


Memoria e stimulata


In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca este stimulent al memoriei si e recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit. Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intarzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada
examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se mananca pe indelete mestecand bine fiecare imbucatura. Pasta obtinuta din miejii a opt nuci verzi macinate si o lingura de miere poliflora este un preparat energizant cu efecte benefice in combaterea aterosclerozei, colesterolului si stresului. Terapia trebuie urmata trei-patru saptamani si va va scapa si de dureri de cap si migrene. Ulei anti-enurezis
Uleiul de nuca este indicat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei si cresterea parului. Adaugat in salate, combate tenia. Ajuta in caz de enurezis (scaparea involuntara si inconstienta a urinei). Se imbiba o felie de paine prajita cu o lingurita de ulei de nuca si se consuma in fiecare seara, timp de 15 zile. Uleiul de nuca se mai foloseste pentru frectionarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum si in dermatoze (are efect emolient).


Si totusi, prudenta!


Nucile nu sunt contraindicate celor suferinzi de hepatita, dar acesti bolnavi vor trebui sa consume cantitati mai mici. Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate. in niciun caz nu se mananca nuci la o cina copioasa sau la pranz, dupa un mic-dejun foarte bogat. Se combina bine cu cruditati, dar nu se recomanda asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie si dulciuri.


Nuca este printre alimentele naturale cele mai bogate in calorii si, totodata, cele mai complete din punct de vedere nutritiv Secreta o cantitate impresionanta de iod, iar fructele sale sunt adevarate bombe energetice. Datorita cantitatii mari de iod pe care o degaja prin frunze nu este indicata odihna si relaxarea la umbra nucului.


Nuca verde, medicamentul toamnei


• Miezul de nucă este protectorul inimii, stomacului şi al sistemului nervos E vremea nucilor! Fructele acestui pom s-au copt şi sint numai bune de cules. Pe lingă faptul că miezul de nucă este un aliment delicios şi folositor in bucătărie la prepararea deserturilor, are şi nişte calităţi terapeutice de invidiat. Consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat, motiv pentru care, dacă aveţi ocazia să mergeţi la bătut de nuci, nu refuzaţi. Mincaţi nuci verzi şi o sumedenie de boli nu se vor atinge de dumneavoastră.


Bate nucii cit sint verzi!
in fiecare toamnă, medicina naturistă recomandă o cură de nuci, fiindcă aceste fructe gustoase sint extrem de sănătoase. Cura este indicată ca adjuvant in tulburările de stomac şi intestine: ulcere, dispepsii, iritaţii, diaree, constipaţie. Putem minca miez de nucă o lună intreagă, dacă nu depăşiţi 100 de grame pe zi. in acest fel, vom evita şi neplăcerile cauzate de ronţăitul indelung al miejilor, adică afte şi inflamaţii bucale. Dacă ele totuşi se instalează, luaţi o linguriţă de miere de albine şi plimbaţi-o prin gură. Sau se mai poate clăti gura cu decoct de salvie. Nucile se mestecă indelung inainte de a fi inghiţite. Se consumă proaspete sau uşor prăjite, pentru a fi mai uşor de digerat. Nucile pe care nu le mincaţi, păstraţi- le pentru preparate naturiste, utile in tratarea diferitelor afecţiuni. Sau puneţi-le la uscat, imediat vine Crăciunul şi miezul de nucă va da cozonacilor un gust delicios. Cu toate că este săţios şi sănătos, mulţi dintre noi se feresc să mănince prea mult miez de nucă, pe motiv că ingraşă. intr-adevăr, are o valoare calorică mai mare decit a cărnii, dar grăsimile din nuci sint nesaturate, contribuind la scăderea
colesterolului.


Colecţie de minerale şi vitamine
De ce sint atit de valoroase nucile? Miezul lor e o uzină de substanţe benefice: apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat in cupru şi zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotină, colină), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetică a miezului de nucă este in medie de 700 kcal la 100 g. Acesta are efect laxativ, mai ales prăjit. intrucit conţine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scăderea conţinutului de colesterol din singe şi are o cantitate foarte redusă de hidraţi de carbon, miezul de nucă este admis in regimul diabeticilor. Fiind foarte bogată in grăsimi şi proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorică, avind o toxicitate de citeva ori mai mică. Miezul de nucă este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente cunoscute şi o minune pentru organism in timpul
anotimpului rece.


Cel mai bun doctor de inimă
Antioxidanţii conţinuţi in miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului in singe şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete intăreşte vasele de singe şi previne deteriorarea acestora, mai ales la virstnici. Datorită bogăţiei in vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu american recent. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm nuci mai ales după o masă bogată in grăsimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului. Cercetătorii au mai observat că acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburări ale ritmului cardiac. Grăsimile protectoare din nuci inlătură efectele grăsimilor saturate din dietă. Studiile au mai arătat că persoanele care mănincă nuci de cel puţin două ori pe săptămină au un risc de
două ori mai mic de a suferi o criză cardiacă subită, faţă de cei care nu mănincă deloc nuci. Nucile reduc de asemenea şi riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%. Se spune că dacă măninci cinci porţii de nuci verzi pe săptămină, vei avea o inimă de atlet.


Reduce durerile şi tratează constipaţia
Miezul de nucă prăjit combate infecţiile urinare, dar in acelaşi timp poate fi folosit şi pentru a scăpa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminind in special tenia. Datorită conţinutului bogat in cupru, nucile sint indicate in dieta persoanelor cu anemie. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolvă şi acneea. Nucile conţin vitamina B1, care joacă un rol esenţial in metabolismul glucidelor şi este absolut necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat şi in procesele de transmitere neuromusculară. Miezul a patru nuci prăjite rezolvă constipaţia. Acelaşi efect se obţine şi dacă nucile se ţin in apă citeva ore inainte de a fi mincate. Nucile conţin tanin, cu efect astringent, de aceea sint folositoare şi in tratamentul diareei.


Rezervoare de acizi omega-3
Datorită conţinutului bogat in cupru, nucile sint indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism şi artroze, in stări precanceroase şi tuberculoză, in special tuberculoză osoasă şi, de asemenea, la bolnavii de sifilis şi blenoragie. De asemenea este de un excelent ajutor in tratamentul scrofulozei, pentru că favorizează drenajul limfei şi al pielii. Datorită acizilor graşi omega-3, antioxidanţilor şi fitosterolului, nucile sint arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micşorează şi chiar dispar. Un nou studiu arată că un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacienţilor dianosticaţi cu diabet de tip II, menţinind sub control limitele de insulină. Potrivit experţilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravării bolii intr-o proporţie mult mai mare decit un regim hipocaloric şi hipolipidic. Bărbaţii ar trebui să consume des nuci, deoarece aceste fructe tratează sterilitatea şi impotenţa.


Stimulent pentru memorie
in Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru rolul tămăduitor in cazul bolilor mintale. Se credea că forma fuctului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea minţii. Astăzi, cercetările moderne au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. Conţinutul bogat in zinc recomandă miezul de nucă in tratamentul asteniei, intirzierilor de creştere, tulburărilor sistemului nervos. Pentru cei surmenaţi şi slăbiţi, un pumn de miez mărunţit se amestecă cu o lingură de miere, după care se bea un pahar cu suc proaspăt de fructe. Pentru mărirea capacităţii de memorare şi pentru perioadele de invăţare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine polifloră. Amestecul se mănincă pe indelete mestecind bine fiecare imbucătură. Pasta obţinută din miejii a opt nuci verzi măcinate şi o lingură de
miere polifloră este un preparat energizant cu efecte benefice in combaterea aterosclerozei, colesterolului şi stresului. Terapia trebuie urmată trei-patru săptămini şi vă va scăpa şi de dureri de cap şi migrene.


Coaja verde, leac pentru negi şi varice
De obicei, aruncăm coaja de la nuci, neştiind de rol important are aceasta in menţinerea sănătăţii stomacului. Coaja verde a nucilor conţine foarte multă vitamină C (1.050-3.040 mg la 100 g), acizi organici (malic, citric), fosfaţi şi oxalaţi de calciu. Are efecte asemănătoare cu ale frunzelor, tratind infecţiile intestinale acute. in 300 de ml de apă, se adaugă aproximativ cinci linguriţe de coji de nuci verzi mărunţite, care se lasă la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoară, iar amestecul rămas se fierbe cu 300 ml de apă, timp de 5 minute. Cele două preparate se combină şi se recomandă consumul unui litru din acest amestec. Coaja de nucă verde mai poate fi folosită şi pentru a indepărta negii. Timp de o săptămină, negii se freacă de trei ori pe zi cu coajă verde. Extern, fiertura cu coajă de nuc ajută la afecţiunile cutanate sau pentru colorarea părului. in cazul mătreţii, se va folosi cu puţin suc de lămiie.
Dacă aveţi probleme cu varicele, coaja de nucă verde pusă la macerat poate fi un bun remediu pentru aceste vene inestetice.


ghimbir

3 plante care vindeca…

Ai dureri de stomac? 1. Coriandrul, contra balonarii Balonarea sau abdomen umflat reprezinta senzatia de marire a abdomenului ca urmare a acumularii de gaze in intestine.De multe ori, regimul de post…
Continuare >

invatamantul psihiatric…

invatamantul de psihiatrie incepe in 1867 cu un curs liber initiat de Dr. Alexandru Sutu la "scoala Nationala de Medicina si Farmacie". in 1893 se infiinteaza la Facultatea de Medicina din Bucuresti…
Continuare >

Evul mediu și Renașterea

Pornind de la textele biblice care condamna sexul anal, atat intre persoane de același sex, cat și intre persoane de sex diferit, in Evul Mediu, concomitent cu creșterea puterii și rolului bisericii…
Continuare >