Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulina. Principala cauza este o reactie autoimuna mediata de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezinta aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa si America de Nord. Majoritatea pacientilor prezinta debutul in plina sanatate, frecvent la varsta copilariei (desi poate sa apara la orice varsta). Sensibilitatea la insulina este normala mai ales in stadiile incipiente.

Hormonul numit insulina permite celulelor corpului sa utilizeze glucoza ca sursa de energie. Cand secretia de insulina este insuficienta sau cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism, afectiunea se numeste diabet zaharat. Diabetul poate fi tinut sub control printr-o supraveghere atenta a dietei si a greutatii si prin exercitii fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Prin digestie, unele alimente cu carbohidrati sunt transformate in zahar (glucoza, mai exact) mai repede decat altele. Acestea au un indice glicemic mai inalt. Diabeticii ar trebui sa opteze pentru alimentele care se digera mai lent. Un aport de grasimi si proteine poate sa scada indicele glicemic al unei mese. Consultati dieteticianul sau medicul inainte de a va modifica dieta.

Alimente cu indice glicemic foarte scazut: legume verzi, fasole boabe, alune, branza, unt, soia, linte, peste, oua, crustacee, orz, carne, fructe ;
Indice glicemic scazut: fasole la cuptor, mazare, naut, fasole neagra, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, paine de secara, paste, fulgi de ovaz ;
Indice glicemic moderat: pepene rosu, sfecla, banane, stafide, paine alba si integrala, biscuiti din secara, mussli, orez, zahar cristalizat ;
Indice glicemic foarte inalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prajituri din orez, morcovi, bagheta, pastarnac, cartofi.
Tipul 1 necesita tratamentul cu insulina prin injectie.

Citeste si:

Clasificare

Gell si Coombs definesc 4 tipuri de reactii de hipersensibilitate imunologica, in functie de elementele sistemului imunitar implicate in producerea lor: Hipersensibilitate de tip I , anafilaxic…
Continuare >
sucul de morcovi

Sucul de morcovi:…

Sucul de morcovi nu este doar o bautura delicioasa, ci si una extrem de sanatoasa. Despre morcovi cel mai des se spune ca imbunatatesc vederea, insa beneficiile lor nu se opresc aici. Dimpotriva, un…
Continuare >

Ortopedie si…

Ortopedia si traumatologia este specialitatea chirurgicala care se ocupa cu depistarea, diagnosticarea, tratarea si recuperarea afectiunilor congenitale si dobandite, traumatice si netraumatice, ale…
Continuare >