Prevenire
Imunizarea (vaccinarea) impotriva gripei si difteriei poate preveni crupul.

Tratament
Copiii cu crup trebuie calmati pe cat posibil. in mod obisnuit, se administreaza steroizi, iar in cazuri grave, epinefrina. Copiilor cu saturatie de oxigen (cantitatea de oxigen din sange) sub 92% trebuie sa li se administreze oxigen, iar pacientii cu crup sever pot fi spitalizati pentru a fi tinuti sub observatie. Daca este necesar oxigen, se recomanda mentinerea unei surse de oxigen in apropierea fetei copilului, aceasta creand mai putin stres decat utilizarea unei masti de oxigen. in urma tratamentului, mai putin de 0,2% dintre pacienti necesita intubatie endotraheala(plasarea unui tub in interiorul tractului respirator).

Steroizi
Corticosteroizii, cum ar fi dexametazona si budesonida, pot fi utilizati in tratamentul crupului. Se obtin efecte benefice semnificative in decurs de sase ore de la administrare. Desi aceste medicamente sunt eficiente in cazul administrarii pe cale orala (pe gura), parenterala (prin injectare), sau prin inhalare, se prefera administrarea pe cale orala. De obicei, o singura doza este suficienta si se considera a fi destul de sigura. Dexametazona poate fi administrata in siguranta in doze de 0,15, 0,3 si 0,6 mg/kg.

Epinefrina
Crupul moderat pana la sever poate fi ameliorat prin administrarea de epinefrina prin nebulizata (solutie inhalata care dilata caile respiratorii). Desi epinefrina reduce, de obicei, gravitatea crupului in decurs de 10–30 minute, efectele benefice dureaza doar aproximativ 2 ore. in cazul in care starea ameliorata a copilului ramane constanta dupa 2–4 ore in urma tratamentului si nu apar alte complicatii, acesta poate fi externat.

Altele
Sunt studiate si alte tratamente pentru crup, dar nu exista suficiente dovezi care sa sustina administrarea acestora. Inhalatiile de aburi fierbinti sau de aer umidificat reprezinta tratamente ambulatorii traditionale, dar studiile clinice nu au putut demonstra eficacitatea acestora si astfel sunt rareori utilizate in prezent. De asemenea, nu se recomanda utilizarea de antitusive, care contin de obicei dextrometorfan si/sau guiafenezina. Desi in trecut s-a recomandat inhalarea de heliox (un amestec de heliu si oxigen) pentru imbunatatirea respiratiei, nu exista dovezi suficiente pentru a sustine acest tratament. Deoarece crupul este, de obicei, o afectiune virala, nu se administreaza antibiotice decat in cazul in care se suspecteaza prezenta bacteriilor. in cazul infectiilor bacteriene, se recomanda antibioticele vancomicina si cefotaxima. in cazuri grave asociate cu gripa A sau B, pot fi administrate antivirale cum ar fi inhibitorii de neuraminidaza.

Prognostic
Crupul viral este, de obicei, o boala de scurta durata; rareori survine decesul in urma insuficientei respiratorii si/sau a unui stop cardiac. De regula, simptomele se amelioreaza in decurs de doua zile, dar pot dura pana la sapte zile. Alte complicatii rare includ traheita bacteriana, pneumonia si edemul pulmonar.

Epidemiologie
Aproximativ 15% dintre copii, de regula cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5–6 ani, sunt diagnosticati cu crup. Aproximativ 5% dintre copiii din aceasta grupa de varsta sunt spitalizati cu diagnosticul de crup. in cazuri rare, crupul poate afecta copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 15 ani. Frecventa crupului in randul baietilor este de 50% de ori mai mare decat in randul fetelor; crupul este mai frecvent toamna.

Istoric
Termenul crup provine din engleza moderna timpurie de la verbul croup, a carui semnificatie este „a plange ragusit”; denumirea a fost utilizata pentru prima oara in Scotia si a devenit populara in secolul al XVIII-lea. Crupul difteric a fost cunoscut inca din timpul lui Homer in Grecia Antica. in anul 1826, Bretonneau a stabilit distinctia intre crupul viral si crupul cauzat de difterie. Francezii numeau crupul viral „faux-croup”, utilizand termenul „croup” pentru a desemna o boala provocata de bacteria cauzatoare de difterie. Crupul cauzat de difterie a devenit aproape necunoscut datorita imunizarii eficiente.

Cum bagi un ou intr-o…

Cum bagi un ou intr-o sticla?
Continuare >

Anti-psihiatria si…

Anti-psihiatria reprezinta un curent cu origine in jurul anului 1960 care se opune psihiatriei clasice si interpreteaza bolile mintale dintr-o perspectiva sociologica. Problema centrala ar fi…
Continuare >

Anexita

Anexita este o inflamatie pelvina, foarte frecventa la femeia tanara, uneori cu consecinte foarte grave: sarcini extrauterine, infertilitate.
Continuare >