Sub aspect general, evolutia unei boli cuprinde trei etape: debutul, perioada de stare și sfarșitul.

Perioada de debut - in sens scolastic - are doua faze:

Debutul fiziopatologic sau perioada de latenta - asimilat perioadei de incubatie din bolile infectioase. Are o durata variabila (secunde - otravuri, traumatisme puternice, zile sau saptamani - bolile infectioase, ani - radiatiile ionizante) și, incepe odata cu momentul actiunii agentului patogen dureand pana cand apar primele simptome. in general perioada este libera de simptome.
Debutul clinic sau perioada prodromala - este cuprins in intervalul dintre primele semne manifeste de boala și aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii respective. Dureaza - uzual - putin.
Trecerea de la normal la patologic nu se produce insa intr-un moment precis, pentru multe dintre situatiile patologice neputandu-se lua in consideratie un debut - in sensul strict al cuvantului. Instalarea bolii este in aceste cazuri, rezultanta bilantului unui conflict dinamic intre procesele de alterari structurale biochimice și energetice și, cele de contrareactie și compensare ale organismului.
Perioada de stare este variabila ca durata:

incepe odata cu aparitia manifestarilor caracteristice bolii finalizandu-se la inceputul declinului lor
Atat reactivitatea individuala cat și terenul, contribuie in mod fundamental la modularea tabloului patologic al acestei perioade
Finalul bolii poate sa fie:

insanatoșirea:
Reprezinta restabilirea echilibrului functional adaptativ al organismului. Este precedata de Perioada de convalescenta - asimilata perioadei de defervescenta din bolile infectioase.
insanatoșirea nu reprezinta insa inversul imbolnavirii și nici revenirea la starea anterioara, deoarece etapa (din punct de vedere biologic) parcursa, se materializeaza prin transformari ale reactivitatii organismului, respectiv sta la baza unui nou teren.
Vindecarea poate fi fara ("restitutio ad integrum") sau cu sechele - in speta cu persistenta unor vicii, leziuni sau cicatrici
Cronicizarea:
Reprezinta o alternativa incompleta de evolutie a procesului de sangeneza
Echilibrul functional este precar, persistand diverse tulburari sau suferinte cu caracter trenant sau manifestari fazice (atenuari - remisisi, sau activari - recidive, variabile ale bolii)
Moartea sau Exitusul:
Reprezinta falimentul efortului de adaptare
Se caracterizeaza prin incetarea functiilor vitale - respiratia și circulatia - ceea ce conditioneaza ulterior prin suprimarea aportului de oxigen, degradarea și moartea structurilor celulare.
Procesul are o durata vaiabila, in raport cu rezistenta la anoxie a diferitelor tesuturi. Astfel, primii care mor sunt neuronii din etajele superioare ale Siatemului Nervos Central și, cu predilectie cei din scoarta emisferelor cerebrale.
Din punct de vedere practic exista in legatura cu aceasta perioada o subampartire importanta, in sensul in care se identifica o etapa initiala a mortii, in care restabilirea functiilor vitale prin tehnici de reanimare poate fi un succes in stoparea procesului de exitus. Astfel moartea este:
- Moarte clinica: durata coincide cu ce ade rezistenta a celulelor nervoase la absenta oxigenului și seincheie oadata cu aparitia leziunilor ireversibile in sistemul nervos central
- Moartea biologica: succede leziunilor mentionate mai sus
Dupa gradul de rapiditate cu care se poate derula evolutia unei boli, aceasta poate fi de forma:

supra acuta (de durata foarte scurta, ore): hemoragia cerebrala sau infarctul
acuta (de durata scurta, zile): gripa
subacuta: hepatita B
cronica: bronșita cronica

curatator nas

Cum sa folosesti…

Uitati-va cu atentie.Pentru intrebari, nu ezitati sa ne contactati.Se pot cumpara de aici:http://olx.ro/oferte/user/33iZ/
Continuare >
detoxifiere

Reteta Colonhelp-de…

Compozitie reteta: Seminte de in – 500 gr.Tarite pyllium – 300 gr.Chimen – 70 gr.Argila- 20 gr.Patrunjel frunze uscate – 20 gr.Oregano boabe – 20 gr.Coriandru boabe – 20 gr. Se risneste/mixeaza totul…
Continuare >

Vulva

Vulva reprezinta partea externa a organelor genitale feminine. Este formata din fanta vulvara anterioara, fanta vulvara posterioara, labiile mari și labiile mici. in limbaj vulgar vulva mai este…
Continuare >