Cauzele bolilor sunt complexe, in sensul existentei unui ansamblu de cauze și conditii. Factorii acestui ansamblu sunt in numar de patru:

Factorul determinant - agentul etiologic (indispensabil, dar nu totdeauna suficient). Conditioneaza specificul dereglarilor caracteristice unei anumite stari de boala.
Complexul de factori sau conditii favorizante: preceda sau insotesc actiunea agentului determinant, intervenind in modelarea influentei patogene a factorului etiologic.
Factorii de risc
Terenul sau particularitatile specifice de reactie ale organismului
Bola este un eveniment in in cursul adaptarii curente, eveniment ce apare:

ca urmare a solicitarii excesive a mecanismelor adaptative, prin sporirea intensitatii agentilor de mediu sau prin scaderea capacitatii de adaptare.
ca urmare a actiunii unor agenti neobișnuiti (traumatici, toxici, radiatii ionizante, etc..) ce provoaca leziuni, distructii sau alterari structurale prin actiune directa, intensitatea actiunii agresive fiind putin sau de loc dependenta de conditii favorizante
ca urmare a unor cauze endogene, apartinand organismului insuși. in esenta și in cadrul acestora exista un determinism cauzal extern organismului (cauze care au actionat asupra predecesorilor - in cazul bolilor genetice, sau cauze actuale care actioneaza prin mecansime a caror dinamica este mai putin evidenta la nivelul aparentelor imediate).
Starea de boala implica un complex de reactii ale organismului supus agentului cauzator. Acest complex are la baza:

mecanismele normale ale arsenalului functional de adaptare, ce au semnificatia unor interventii compensatoare. Astfel, reactiile postagresive sunt variante de amploare sporita ale modului uzual de comportare al organismului fata de solicitarile externe. Aceste reactii pot pierde caracterul armonic, in functie de intensitatea durata și amploarea lor, degenerand catre consecinte dereglante.
mecanisme reactive de aparare cu un oarecare grad de specificitate in raport cu agentul cauzal, create in cursul evolutiei filogenetice. Ele au rol de interventie specifica in cursul actiunii agentilor patogeni (de ex. varsatura, tusea, stranutul, reactia inflamatorie, reactia febrila, anticorpogeneza, fagocitoza, bariera fibrinoleucocitara, etc...). Aceste modalitati au fie caracterul unor reactii generale ale organismului (ex. febra) fie pe cel al unei reactii locale (hemostaza in aria unei leziuni, constituirea barierei fibrino-leucocitare, etc..). Deasemeni se caracterizeaza fin prin nespecificitate - inflamatia, febra, reactia sistemica postagresiva ... (conditionata mai ales de intensitatea agentului patogen), fie printr-un anume grad de specificitate - de ex. anticorpogeneza (care tine mai ales de natura cauzei determinante)
Una dintre cele mai importante caracterisitici ale starii de boala consta in afectarea (deficienta) mecanismelor de reglare și coordonare neuroumorala a functiilor:

La un anumit nivel, mecanismele centrale de coordonare sunt supraactivate de actiunea agentului patogen și genereaza stimularea excesiva a verigilor efectoare, iar la randul lor procesele informationale de la periferie și mecanismele corectoare de retroreactie sunt alterate sau blocate - pe fondul scaderii receptivitatii formatiunilor centrale dereglate de influenta activatoare, dominanta a agentului patogen. Deconectarea acestor mecanisme de securitate - esentiale pentru mentinerea reactiilor organismului in limitele eficientei, constituie una dintre sursele principale ale transformarii manifestarilor adaptative in fenomene patologice.
Pe fondul unei coordonari centrale deficiente, celelalte procese compensatorii devin ele insele o sursa de dificultati
Ansamblul dereglarilor aparute are capacitatea de a se autointretine și agrava, putand apare situatii extrem de periculoase. Se poate ajunge astfel la un moment critic, dincolo de care organismul nu-și mai poate reface echilibrul normal prin mijloace proprii (din acest moment interventia medicinei devine indispensabila).
Utilizarea continua și și indelungata a rezervelor adaptative, coordonarea centrala defectuoasa a functiilor, consumul energetic excesiv și cu randament scazut, realizaeza un ansamblu de conditii caracteristice unui teren vulnerabil, labil, cu posibilitati limitate de adaptare și reactie. in consecinta sunt necesare masuri adecvate de protectie.

in directa corelatie cu reducerea posibilitatilor de compensare și adaptare, ca un corolar obligatoriu și specific patologiei umane se constata reducerea capacitatii de munca și de integrare sociala.

Un alt corolar, stipuleaza ca boala afecteaza organismul in ansamblul sau, procesele patologice (manifestari locale) aparand și evolind in stransa corelatie cu fenomenele generale cu care se interconditioneaza.

vergeturi

Vergeturi

Frecvente la nivelul abdomeului, soldurilor, sanilor, pe partea superioara a coapselor si interiorul bratelor, vergeturile „ataca” in principal zonele sensibile variatiilor in greutate. VergeturiDesi…
Continuare >

Farmacocinetica

Farmacocinetica este o ramura a farmacologiei generale care urmareste drumul parcurs de medicament in organism plecand de la absorbtie si continuand cu distributia si eliminarea acestuia. Variatia in…
Continuare >
orz

Miraculoasa reteta cu…

Va prezentam cea mai tare reteta de… suc natural, o reteta de suc care poate sa salveze, sa ajute in lupta contra bolii si sa dea satisfactie gusturilor atunci cand …va arde buza dupa o…
Continuare >