Presupune administrarea de antiinflamatoarele nesteroidiene si/sau corticosteroizi. Se utilizeaza la debutul oricarei forme clinice de AIJ.

Dozele terapeutice de AINS recomandate pentru artrita idiopatica juvenila sunt urmatoarele:
Medicament Doza recomandata
Naproxen
5-7,5 mg/kg de 2 ori pe zi
Ibuprofen
10 mg/kg de 3-4 ori pe zi
Piroxicam
0,2-0,4 mg/kg o singura data pe zi
Diclofenac
1 mg/kg o singura data pe zi
Meloxicam
0,15-0,30 mg/kg o singura data pe zi
Indometacina
0,5–1 mg/kg de 2-3 ori pe zi
Celecoxib
2–4 mg/kg de 2 ori pe zi
Dintre corticoizi, cel mai des prescris este Prednison. Durata tratamentului cu acestia va avea, insa, o durata cat mai scurta din cauza faptului pot influenta procesul normal de crestere al copilului. De asemenea, prezinta un risc crescut pentru infectie.

Medicatia de linia a doua
Daca tratamentul de prima intentie nu a avut succesul scontat, se poate recurge in continuare la medicamente anti-reumatice care atenueaza boala (disease modifying antirheumatic drugs - DMARD). in acelasi timp, ele pot intarzia eroziunea osoasa, facilitand astfel vindecarea.

Metotrexat (MTX) Este medicamentul din categoria DMARD cel mai des folosit. Conform unor studii clinice recente, pentru anumite forme de AIJ ar putea fi eficient daca este utilizat de la bun inceput, ca medicatie de prima linie.. in mod obisnuit, se administreaza in combinatie cu acidul folic, pentru a reduce hepatotoxicitatea, doza recomandata fiind de 15 mg/m2/saptamana (MTX), administrata oral si suplimentata cu 1 mg/zi acid folic.
Sulfasalazina (SSZ) Reprezinta o combinatie intre un salicilat si un antibiotic sulfic, folosita pentru a trata durerea si inflamatiile din artrita. in AIJ este recomandabila doar la copiii peste 6 ani, doza recomandata fiind de de 2-3 g pe zi (4-6 comprimate filmate).
Hidroxiclorochina sulfat Ajuta la inhibarea activitatii sistemului imun si limiteaza inflamatia. Necesita o examinare oftalmologica inaintea inceperii tratamentului, iar apoi anual, datorita posibilelor reactii adverse care includ retinopatii si defecte ale campului vizual. in cazurile in care exista o maculopatie, va fi contraindicat.
Ciclosporina A Este un metabolit fungic cu proprietati imunosupresive, ce inhiba calea semnalului de transductie a receptorilor celulelor T. Conform unor studii efectuate in anul 2000 si 2006, tratamentul cu ciclosporina A pare sa fie mai putin eficient decat cel cu Metotrexat si Etanercept. in plus, in majoritatea cazurilor analizate s-a renuntat la administrarea acestei medicatii din cauza efectelor adverse frecvente (de regula moderate sau reversibile) si a beneficiilor insuficiente.
Tratamente biologice
in cazul in care administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau DMARD nu are efectul scontat, se poate recurge la utilizarea unor agenti biologici. Acestia pot fi inhibitori ai factorului de necroza tumorala alfa (anti TNF-α), anticorpi monoclonali anti-receptor ai unor interleukine (anti IL-R) sau agenti care actioneaza asupra celulelor B.

Etanercept (ETA) A fost introdus pe piata in mai 1999, avand indicatie pentru AIJ forma poliarticulara refractara si reprezinta un antagonist TNF-α. La ora actuala, este agentul biologic cel mai bine evaluat in ceea ce priveste tratamentul artritei idiopatice juvenile. Doza uzuala folosita este de 0,4 mg/kg (max.25 mg) administrata subcutanat de doua ori pe saptamana. Cu toate ca toleranta este buna la Etanercept, pot aparea efecte adverse sub forma unor infectii respiratorii ale tractului superior, cefalee sau intoleranta gastrointestinala.
Rituximab Reprezinta un anticorp monoclonal chimeric anti-CD20 al celulor B, folosit in cazul in care nu se obtine un raspuns bun la terapia cu medicamente imunosupresive si inhibitori ai factorului de necroza tumorala. A fost pentru prima data supus unui studiu clinic in anul 2010, iar rezultatele au fost promitatoare. in saptamana 96 de tratament, la 93% dintre pacienti s-a inregistrat remisia bolii. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca Rituximab poate avea cateodata efecte secundare severe
Anti IL-6R Este un anticorp anti-interleukina-6 recombinat, folosit pentru tratamentul AIJ forma sistemica. Motivul utilizarii consta in faptul ca IL-6 induce proliferarea celulelor T. Astfel, exprimarea genica in exces a acestei interleukine este responsabila pentru manifestarile inflamatorii sistemice ale acestei forme de artrita juvenila

contraindicatii ale unor produse sl metode de tratament

Contraindicatii ale unor…

CONTRAINDICATIIPLANTE MEDICINALE*- Aloe provoaca in unele cazuri inflamatia intestinului gros, afluxul de sange .a organele bazinului mic, inhiba peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale…
Continuare >
neti pot2

Purificare nazala cu…

Sistemul traditional HATHA-YOGA contine in principal tehnici posturale (ASANA-ele) si tehnici de control si ritmare a suflurilor respiratorii (PRANAYAMA). in afara de aceste exercitii yoghine,…
Continuare >

Ardei iute plus tuica…

Deci atac la ardei iute, si..."tuica de prune" ....cu limita....???!!!Ardeiul iute: iti vine sa crezi? Pai, ... sa-ti cam vina !!! Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt…
Continuare >