10 amanunte amuzante
Oricat de neaos ar pãrea, mujdei vine din francezã, de la mousse d’ail (spumã de usturoi). Sã nu vã mai prind, asadar, spunand“mujdei de usturoi”.
 

Cravata a fost initial croatã, fiindcã o purtau mercenarii croati din armata lui Ludovic al XIII-lea, pe la o mie sase sute.
 

smecher vine din germanã, de la Schmecker, care era degustãtorul de vinuri. Actualii smecheri, sãracii, nu fac diferenta intre Veuve Clicquot si cãpsunicã de Vartescoiu.
 

Chirpiciul vine tocmai din Persia , unde insemna cãrãmidã.
 

A dezmierda vine din latinã, de la dismerdare, adicãtelea a sterge la fund. Pentru cã mamele pruncilor lui Traian asa-si dovedeau afectiunea.
 

Orasul Giurgiu se chema pe vremuri San Giorgio, cã-l infiintaserã niste genovezi aventurosi care fãceau comert. Tot mai bine decat orasul de vis-à-vis, care s-a transformat din Sexaginta Prista in Ruse .
 

Pogãcile (niste turte foarte simple, rustice, din grau sau mãlai) au ajuns la noi prin austrieci, care le ziceau Pogatschen, dar se trag din focaccia italianã, care vine de la focus, care inseamnã mijloc, centru, buric. Buricul casei era cuptorul. Voilà!
 

Traditionala damigeanã vine din frantuzescul damme-Jeanne, adicã tanti Ioana. in Argentina i se zice si acum dama Juana, in timp ce englezii au fãcut-o demijohn, iar Vestul sãlbatic a transformat-o in jimmyjohn.
 

Jobenul se cheamã joben fiindcã un nene pe nume Jobin il vindea pe vremea cand incã nu era limpede cum ar trebui sã se cheme in romaneste. Memoria colectivã a avut de ales intre numele pãlãrierului si “tilindru”, care sunã ca palaria.
 

 Clanta se cheamã clantã fiindcã face “clant”. Serios!


Descantec

Tudor ArgheziDescantec Lacate, cine te-a inchisLa usa marelui meu vis?Unde ni-i cheia, unde-i pazitorul,Sa sfarame zavorulsi sa vedem in fundul noptii noastreMiscandu-se comorile albastre?Un pas din…
Continuare >
ardei iute

Ardeiul iute

Pe langa valoarea sa alimentara indiscutabila, fructul ardeiului iute are și o valoare medicinala semnificativa. Pentru uz medicinal, din fructul de ardei se prepara pulbere, tinctura și chiar…
Continuare >