Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat in declansarea unei reactii alergice. Se folosesc in mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice si hematologice, ultimele doua fiind executate in laboratoarele de specialitate.

Teste cutanate

Test cutanat pe antebrat

Test cutanat pe spate
Se bazeaza pe folosirea unei doze mici de alergen, care se amplaseaza pe piele sau se injecteaza intradermic pentru a urmari daca apare o reactie alergica locala. Sunt disponibile trei tipuri de teste cutanate:

Testul prick: se plaseaza pe piele o picatura de solutie diluata de alergen si se efectueaza scarificarea sau inteparea tegumentului subiacent, pentru a permite patrunderea solutiei in piele. Testul este pozitiv pentru alergenul respectiv daca apare o induratie sau inrosire pruriginoasa a pielii la locul de contact.
Testul intradermic: Se injecteaza intradermic o cantitate mica de solutie diluata de alergen si se urmareste daca apare sau nu o reactie inflamatorie locala, similara cu cea descrisa la testul prick. Este un test mai sensibil decat testul prick, dar cu un procent mai mare de reactii fals pozitive.
Testul patch: se aplica pe piele un plasture pe care s-a plasat o doza mica de alergen si se mentine pe piele timp de 24-72 de ore, urmarind aparitia reactiei cutanate locale.
Avantajele testelor cutanate
sunt usor de realizat la domiciliu, sau in cabinetul medical si nu necesita utilaj complicat si costisitor;
au o sensibilitate mai mare fata de anumite tipuri de alergene, cum sunt cele ale dermatitelor de contact;
rezultatele sunt disponibile in 24-48 de ore dupa incheierea testarii.
Dezavantajele testelor cutanate
Sunt teste invazive si
provoaca urticarii si jena la locul reactiilor pozitive;
exista pericol de infectare a plagilor de testare;
prezinta riscul de a declansa o reactie alergica severa, numita anafilaxie, care poate merge pana la soc anafilactic si deces. Desi astfel de accidente sunt rare, acest tip de teste necesita disponibilitatea asistentei medicale de urgenta, in eventualitatea aparitiei reactiilor cu potential fatal;
sunt influentate de administrarea anumitor medicamente (antidepresive, antihistaminice s.a.) si de aceea nu pot fi folosite la bolnavii la care nu este posibila intreruperea medicatiei;
nu pot depista alergiile la diverse alimente, pentru care poate fi necesara efectuarea unor investigatii suplimentare;
interpretarea lor este influentata de prezenta unor afectiuni dermatologice preexistente (eczeme, urticarie etc.)
Teste serologice

Un aparat automat de testare serologica de IgE specific - Laboratorul de imunologie diagnostica a bazei Lackland U.S. Air Force
Alergenele pecifice IgE (cod CPT: 86421 pentru <5 antigeni, CPT: 86422 pentru 6+ antigeni) sunt teste indirecte, bazate pe detectarea si titrarea in sange a anticorpilor de tip IgE produsi de organism ca raspuns fata de un alergen specific. Spre deosebire de determinarea titrului de IgE total , care nu este diagnostic pentru o alergie, titrul de IgE specific poate folosi ca referent diagnostic calitativ si cantitativ al starii alergice a pacientului.

Exista doua tipuri de teste de identificare a alergenelor, in functie de metoda de masurare, radiometrica (radioactiva) sau colorimetrica/fluorometrica: RAST (radioallergosorbent test - radioimunoabsorbtie („RAST Test” este Marca Depusa a concernului «Pharmacia») , teste de imunocaptare, de imunofluorescenta, testarea antigenica multipla simultana si reactia ELISA (imunoabsorbtia enzimelor linkate). Un test serologic se considera pozitiv daca titrul (concentratia) IgE pentru un tip specific de alergen este de peste 4 ori mai mare fata de valorile normale.

Spre deosebire de testele cutanate, ale caror rezultate pot fi interpretate subiectiv, gen «da», «nu», «dubios», testele serologice dau rezultate cantitative, cu posibilitatea de a calcula statistic pertinenta testului, sensibilitatea si specificitatea (testele de calcul binar „2x2", sau curba ROC (engleza Relative Operating Characteristic curve). Pe baza unor studii pe un mare numar de analize testele serologice dau o sensibilitate de aproximativ 70.8% si o pozitivitate predictiva de 72.6%.

Avantajele testelor serologice
Se pot folosi in cazurile in care, din diverse motive, nu se pot efectua teste cutanate (boli dermatologice preexistente, anafilaxie severa in antecedente, medicatie care nu poate fi intrerupta etc.).
Nu sunt afectate de administrarea de medicamente (de ex. antidepresive, antihistaminice) si se pot folosi la bolnavii la care nu se poate intrerupe medicatia pentru a efectua testarea.
Nu prezinta risc de a provoca reactii alergice, nefiind teste invazive. Se pot folosi si la persoanele care au prezentat reactii alergice severe in antecedente.
Se pot folosi pentru depistarea alergiei fata de latex (inainte de interventii chirurgicale, daca au existat expuneri frecvente in antecedente).
Sunt mai eficiente in depistarea alergiilor alimentare, respiratorii, la substante chimice si medicamentoase, etc., comparativ cu testele cutanate.
Scaderea titrului de IgE dupa un tratament de desensibilizare demonstreaza eficienta tratamentului.
Fata de numarul relativ redus de antigeni care pot fi folositi la testele cutanate, testele serologice controleaza peste 700 de alergeni.
Promptitudine - laboratoarele moderne pot elibera sute de rezultate serologice in cateva ore.
Sunt mai sensibile decat testele cutanate (uneori testele cutanate pot fi fals-pozitive, iar testul serologic negativ).
Dezavantajele testelor serologice
Necesita laboratoare specializate, dotate cu aparataj performant si sub un eficient control de calitate.
Teste hematologice
Analizele de laborator hematologice ALCAT (engleza : ALCAT Test, http://www.alcat.com/aboutus.php) sunt relativ recente si se executa in mai putin de 20 de tari (SUA, Anglia, Germania, Danemarca, Israel, Italia, Mexico, Spania s.a.. Aceste analize hematologice, centrate pe alergiile provocate de alimente spara alergiile alimentare de intolerantele (sensibilitatile) alimentare.

Intolerantele (sensibilitatile) alimentare
Spre deosebire de alergiile alimentare, care sunt caracterizate prin reactii acute la contactul cu un alergen, cascada alergica pe substrat histaminic, care poate duce la soc anafilactic si deces, intolerantele (sensibilitatile) alimentare (si chimice) se refera la imposibilitatea congenitala a organismului de a tolera alimente si factori din mediul inconjurator, care duce la activarea cronica a sistemului imunitar, cu o sintetizare excesiva de mediatori inflamatorii, insotita de procese inflamatorii cronice: turburari digestive, migrene, obezitate, stare de oboseala cronica, urticarie, boli de piele, artrite s.a.

Analizele hematologice se bazeaza pe reactia acompaniata de degranulatia celulelor mast si a globulelor albe bazofile, proces mediat de imunoglobulina E (IgE).

Metoda testului ALCAT
Se preleveaza pe anticoagulant o mica priza de sange periferic venos din care se face o numaratoare de globule albe, apoi se adauga un extras purificat si standardizat de substanta chimica, sau aliment incriminat. Dupa o scurta incubatie se repeta numaratoarea de globule, urmarind procesul de degranulare. Analiza se executa cu un aparat automat dedicat acestui test.

Producatorii testului ALCAT au standardizat un barem de peste 300 alimente, substante chimice si alti factori cu potential inflamatoriu.

tratamente naturiste fertilitate

Tratamente naturiste…

Tratamentele naturiste pentru fertilitate pot fi folosite drept metoda suplimentara pe langa metodele medicale de tratare a problemelor de fertilitate. Tratamentele naturiste pentru fertilitate se…
Continuare >

Asia și Japonia

in unele tari din Asia, China in special, apoi in Taiwan, dar și in Coreea și Vietnam nu au existat niciodata legi care ca condamne contactul sexual anal, intre persoane de același sex sau de sex…
Continuare >
bozul

Bozul

Pentru nevoi medicinale se recolteaza frunzele, florile, coaja radacinilor, fructele.Din flori se prepara infuzie, iar din fructe și coaja se poate obtine un decoct.Substante active…
Continuare >