Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine si, mai rar, glucide pure, substante chimice cu molecula mica (izocianati, anhidride sau formaldehida), precum si unele metale (de exemplu crom si nichel).

Alergenele sunt continute si/sau vehiculate de diversi factori din mediul extern:

factori fizici: caldura, frigul (crioalergene)
factori chimici: substante chimice, substante folosite in industria alimentara, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (capsuni, zmeura, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, par si scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.

Factorul imunologic

Lezarea articulara in AIJ are loc datorita celulelor sistemului imun care invadeaza tesuturile sinoviale. Odata procesul inflamator declansat, acesta este ulterior intretinut de activitatea anormala…
Continuare >

Clasificarea bolilor

Viziunea asupra clasificarii bolilor nu este unitara, diferitele puncte de vedere care stau la baza incercarilor de sistematizare reflectand fie dorinta de a raspunde unor necesitati de ordin…
Continuare >

Medicina sportiva

Medicina sportiva este o ramura a medicinei care grupeaza prevenirea, diagnosticarea si tratamentul accidentelor si afectiunilor care au loc in timpul activitatilor fizice si sportive, precum si…
Continuare >